Tercera jornada de protestes

Noves fogueres, còctels molotov i coets contra l'helicòpter dels Mossos

Els radicals han cremat almenys una dotzena de cotxes i nombrosos contenidors

Collboni ha xifrat en 45 les fogueres que s'han encès aquesta nit

a

a

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Caos als voltants de la Conselleria d’Interior a Barcelona per les grans barricades de foc que han fet un grup de manifestants i que han cremat almenys una dotzena de vehicles i també arbres i mobiliari urbà. Els radicals han arribat a llançar fins a cinc coets contra l’helicòpter dels Mossos. A mitjanit continuaven els incidents a la Gran Via amb Nàpols.

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha xifrat, a les 23.00 hores, en 45 els focs simultanis al centre de la ciutat, sobretot a la dreta de l’Eixample.

Al carrer de Roger de Flor han cremat diversos cotxes i les flames s’han acostat molt als locals comercials a peu de carrer i a alguns pisos.

Els Mossos han confirmat a la una de la matinada que hi ha almenys una vintena de detinguts a tot Catalunya en relació amb la seva participació en actes violents de diferents manifestacions i els serveis d’emergència mèdica (SEM) han fet desenes d’assistències. Les càrregues de la policia han generat escenes caòtiques als voltants de la Conselleria d’Interior, amb manifestants refugiant-se en botigues a peu de carrer.

Arbres incendiats

Alguns veïns han sortit a moure els seus vehicles aparcats al carrer per intentar salvar-los de les flames. En el passeig de Sant Joan, els serveis d’emergència també han hagut d’intervenir per apagar les flames dels arbres, que arribaven a l’altura equivalent a un primer pis d’un edifici.

A la Gran Via amb Bruc un foc de gran dimensions tenia una altura equivalent a dos pisos. De fet, hi ha barricades de foc en diversos punts de la zona del passeig de Sant Joan i Tetuan. La situació, de molt caos, ha començat quan ja es dispersava la concentració dels CDR, que havia començat a la Gran Via amb Marina i havia arribat fins a la Conselleria d’Interior.

Segons fonts policials, un grup molt violent de manifestants ha començat llavors a llançar àcid, pedres i altres objectes, i ha començat a cremar contenidors i mobiliari urbà. Els agents antiavalots dels Mossos i la Policia Nacional hi han intervingut, amb foam i porres, i hi ha hagut carreres i escenes caòtiques pels carrers al voltant de la Conselleria.

Fogueres i contenidors incendiats

Els CDR han encès fogueres i han cremat contenidors al passeig de Sant Joan i al carrer Roger de Flor de Barcelona, però també han encès focs a Consell de Cent, plaça de Tetuan i Diputació.

Els manifestants han protagonitzat aldarulls a la zona, on han tirat a terra motocicletes i jardineres; han creuat contenidors al carrer, i s’han produït carreres per fugir dels agents antiavalots.

[Segueix les últimes notícies de Barcelona i Catalunya després de la sentència del procés en directe.]

La concentració dels CDR ha convocat a la zona de Gran Via amb el carrer de Marina unes 22.000 persones, i uns grups més reduïts s’han dirigit cap a la Conselleria d’Interior, al passeig de Sant Joan, i han mirat de superar el cordó de seguretat movent les tanques i han tirat pedres i petards. També han llançat àcid contra la línia policial i pedres de grans dimensions a la zona de Tetuan. Diversos milers de persones, joves majoritàriament, han exigit la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Buch, en una concentració convocada pels CDR en la confluència de la Gran Via amb el carrer de Marina, que s’ha desplaçat després davant la seu del departament d’Interior.

Agents, als voltants de la Conselleria d’Interior. / FERRAN NADEU

Els CDR havien convocat a les 19 hores una concentració en aquest punt de la Gran Via de Barcelona amb el lema «Que se’n vagin», en la qual els manifestants han llançat centenars de rotllos de paper higiènic a l’aire i han cridat consignes en favor de la llibertat dels presos independentistes.

Els CDR havien fet una crida als assistents a acudir amb paper de vàter a aquesta protesta perquè, segons aquest col·lectiu, hi ha «molta merda per netejar».

Abans de reunir-se en aquest punt, els manifestants han provocat talls de trànsit en vies principals de la ciutat, com la Ronda Litoral i la Via Laietana, entre d’altres.

A més de «Buch, dimissió», els manifestants, que portaven banderes independentistes, han cridat també consignes en contra de la repressió i la violència policial, i altres com «Els carrers seran sempre nostres» o «Policia el que no boti».

A més dels efectius habituals, els Mossos han desplaçat a aquesta protesta una tanqueta d’aigua, segons ha comprovat Efe i han confirmat fonts d’aquest cos.

Notícies relacionades

A l’acabar aquesta concentració, els manifestants s’han dirigit cap a la seu del departament d’Interior, protegida amb una tanca i custodiada per nombrosa presència policial als voltants.

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han demanat aquest matí el cessament del conseller d’Interior, Miquel Buch, per les càrregues de Mossos d’Esquadra en les protestes independentistes i, després dels disturbis d’ahir a Barcelona i altres ciutats catalanes, han avisat: «Hem començat un camí de no retorn».