DECLARACIONS DESPRÉS DELS DISTURBIS

Buch demana «aïllar els grups violents» de les manifestacions

El conseller d'Interior assegura que s'han vist imatges «intolerables» a Barcelona que perjudiquen un moviment «cívic i pacífic»

D'altra banda, el cap polític dels Mossos d'Esquadra no aclareix quin perfil tenen els avalotadors tot i que avisa que els combatrà

zentauroepp50431048 buch191016171919

zentauroepp50431048 buch191016171919 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha fet una crida aquest dimecres a la tarda perquè les protestes contra la sentència del «procés» es facin de forma «cívica i pacífica». Ha admès que hi ha hagut «imatges intolerables» protagonitzades per «grups violents» que la resta de manifestants haurien «d’aïllar». També ha avisat que aquestes accions tornaran a repetir-se aquesta mateixa tarda i ha avisat que els Mossos d’Esquadra «actuaran»

En roda de premsa després delsdisturbis d’ahir a Catalunya, Buch ha recordat que disposar d’un cos policial propi és «indicador del grau de responsabilitat d’un país» i ha cridat a preservar aquestes competències. Paradoxalment, minuts després ha assegurat que no hi ha cap indici que aquestes corrin perill. 

No ha sigut l’única emboscada argumental, malgrat que Buch sí que ha condemnat sense embuts els episodis de violència i ha avisat que utilitzaran tots els recursos disponibles per repel·lir-la. Al conseller li ha tocat surfejar aquesta tarda entre ones contradictòries i ha sortit airós d’algunes, i d’altres, no. Ha mantingut l’equilibri a l’afirmar que la policia ha de conjugar el dret a manifestar-se cívicament amb la protecció de la seguretat de tots. L’ha perdut quan ha assegurat que el setge a l’aeroport de Barcelona va ser una mobilització «cívica» i «pacífica» que va acabar en disturbis únicament per responsabilitat, novament, de «grups violents». Després ha provat de desfer el camí remarcant que són conscients que el Codi Penal contempla penes molt dures per intentar bloquejar una estructura crítica com un aeroport. Tot i que ho ha fet ignorant que precisament aquesta era la intenció dels manifestants que es van adreçar al Prat seguint les ordres Tsunami Democràtic. Sobre els «grups violents», Buch no ha volgut aclarir quin és el perfil d’aquests, malgrat que els Mossos han arrestatnombrosos manifestants, que ja han sigut identificats

Una altra ona que ha atropellat el conseller ha vingut com de costum propulsada pel president Quim Torra, que aquest matí ha participat en una de les marxes populars, des de la qual ha celebrat les mobilitzacions sense fer cap referència als aldarulls. Buch ha assegurat que està perfectament alineat amb el president. Una cosa que costa de creure després que la reunió de Buch amb Torra; la portaveu Meritxell Budó; el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Ester Capella, d’aquest matí al Palau s’hagi allargat, contra tot pronòstic, tres hores més del que estava previst. 

Notícies relacionades

Sobre els Mossos, la integritat física dels quals s’està posant «en risc», segons han denunciat sindicats com SAP-FEPOL i el SME, Buch ha optat per justificar la seva actuació, eludir la crítica a accions concretes i assegurar que es revisaran totes les imatges disponibles a la recerca de casos de mala praxi.

La Prefectura dels Mossos s’ha distanciat del Govern. Conscients que accionis com el col·lapse de l’aeroport pot acabar en severes instruccions judicials, aquesta vegada la policia catalana no vol que existeixi el menor indici de sospita sobre la seva actuació. Un motiu pel qual agraeixen en els dispositius la presència de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, cossos amb què asseguren que la coordinació és total aquests dies, perquè comprovin personalment que els mou únicament la voluntat de «garantir el dret a manifestació» i de «protegir la seguretat».