nova data

El judici als companys de Forcadell a la Mesa del Parlament començarà el 28 de novembre

Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet i l'exdiputada Mireia Boya seran jutjats per desobediència al TSJC

zentauroepp40072564 gra147  barcelona  12 09 2017   la presidenta del parlament 191015103746

zentauroepp40072564 gra147 barcelona 12 09 2017 la presidenta del parlament 191015103746 / ALBERTO ESTEVEZ

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fixat per al 28 de novembre l’inici del judici per desobediència als membres sobiranistes de la Mesa  del Parlament en l’etapa de la presidenta Carme Forcadell, després d’acordar la nova data amb els advocats de les parts.

En una diligència, la sala civil i penal de l’alt tribunal català ha assenyalat la celebració del judici contra els exmembres de la Mesa Lluís Maria Corominas (PDECat), Lluís Guinó (PDECat), Anna Simó (ERC), Ramona Barrufet (PDECat) i Joan Josep Nuet (EUiA), a més de l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, per als dies 28 i 29 de novembre i 3 i 4 de desembre, en sessions de matí i tarda.

El judici per desobediència contra els diputats sobiranistes de la Mesa del Parlament en l’etapa de Forcadell es va fixar inicialment entre els dies 18 i 22 de novembre, però es va ajornar perquè dos dels lletrats de la defensa tenien previstes altres vistes per a aquells dies anteriorment. 

El Tribunal Suprem va condemnar ahir Forcadell a 11 anys i 6 mesos de presó per un delicte de sedició pel paper «decisiu» que va tenir en crear una «legalitat paral·lela mancada de validesa» des de la seva «privilegiada posició» com a presidenta de la Cambra catalana.

En la causa al TSJC, als companys sobiranistes de Forcadell a la Mesa i a l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, la fiscalia demana penes de fins a un any i vuit mesos d’inhabilitació, així com una multa de 10 mesos amb una quota diària de 100 euros per un delicte continuat de desobediència greu.

Per la seva part, l’acusació particular exercida per l’Advocacia de l’Estat demana multes de 30.000 euros i inhabilitació especial d’un any i vuit mesos per a Corominas, Guinó, Simó i Barrufet, i multa de 24.000 euros i un any i quatre mesos d’inhabilitació per a Nuet i Boya, tots ells acusats de desobediència greu.

Així mateix, l’acusació popular de Vox demana 12 anys de presó, 108.000 euros de multa i inhabilitació per a aquests sis acusats, als quals considera autors d’un delicte d’organització criminal i un altre de continuat de desobediència.

La causa contra els membres de la Mesa –iniciada arran de diverses querelles de la fiscalia– es jutjarà al TSJC, després que el Tribunal Suprem decidís esqueixar-la del procés contra Forcadell i la resta de líders independentistes i remetre-la a l’alt tribunal català per al seu enjudiciament.

Els exvicepresidents de la Mesa Lluís Maria Corominas i Lluís Guinó, l’exsecretària primera Anna Simó, l’exsecretària quarta Ramona Barrufet (de JxSí), i Joan Josep Nuet (secretari tercer de CSQP) estan acusats de permetre que la Cambra catalana debatés resolucions a favor d’un referèndum, malgrat que el Constitucional els havia advertit de la seva obligació d’impedir qualsevol iniciativa que suposés eludir els seus mandats.

Notícies relacionades

Després de la declaració d’independència del 27-S, els membres de la Mesa de JxCat i CSQP van declarar com a investigats davant del Suprem pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació, per permetre la tramitació de la llei de referèndum que preveia l’1-O i de la llei de transitorietat nacional, aprovades pel Parlament els dies 6 i 7 de setembre del 2017 i després suspeses pel Constitucional.

L’exdiputada de la CUP Mireia Boya, per la seva part, va ser imputada pel Suprem en el cas del procés per ser qui va presentar, com a presidenta del seu grup parlamentari, la proposició de la llei de transitorietat, que creava un marc legal alternatiu a l’espanyol per al cas que el ‘sí’ a la independència guanyés l’1-O.