a l'espera de la sentència

La sentència del procés sacseja el món econòmic

Les patronals rebutgen la vaga general mentre CCOO i UGT fan equilibris per evitar fissures internes

Les centrals majoritàries busquen el recolzament d'entitats socials com la FAVB per respondre a la sentència

huelga-general-catalunya

huelga-general-catalunya

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala / Gabriel Ubieto

Es vulgui o no, la sentència del Tribunal Suprem sobre elprocésremou l’univers econòmic català. Tots els actors es veuen forçats a mostrar el seu punt de vista i opinar sobre la vaga general vaga generalconvocada per al 18 d’octubre per la independentista Intersindical-CSC, que ha guanyat molt pes al sector públic.

Davant unes patronals que discrepen de l’aturada «perquè no és un conflicte entre empreses i treballadors», en els sindicats amb més representativitat, CCOO iUGT, remarquen la seva pluralitat interna. Una «riquesa» que també els fa evitar passos en fals que poden generar fissures internes. Per això, aquests dies cuiden les seves intervencions i centralitzen les declaracions.

Crides a la responsabilitat

Dijous va ser Foment del Treball el que va irrompre en el debat amb una crida a la «responsabilitat» i a garantir la «convivència». La patronal presidida per Josep Sánchez Llibre celebrarà el 18 de novembre el sopar anual on entrega els premis Carles Ferrer Salat i espera fer-ho en un clima el més similar possible al de l’any passat, quan van coincidir els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra. Però ara per ara aquesta escena, tot i que desitjada, es veu llunyana.

Pimec, per la seva banda, defensa la «unitat d’acció»unitat d’acció» de tots els agents socials per garantir l’estabilitat. A la patronal presidida per Josep González li preocupa la convivència i reclama tornar al diàleg després «del fracàs absolut de la política». En l’organització va molestar que Foment es precipités dijous amb el seu comunicat, després d’haver-se estat negociant una actuació unitària de patronals i sindicats.

El Cercle d’Economia no s’ha pronunciat més des que el nou president, Javier Faus, amb la junta directiva va visitar el president Quim Torra, i li va reclamar que aparqués la unilateralitat i que recobrés la via del diàleg.

La Cambra, per una «resposta massiva»

Per la seva banda, el comitè executiu de la Cambra de Barcelona, l’estendard del moviment independentista en el món econòmic, va colar en el seu últim ple una declaració institucionaldeclaració institucional, fora de l’ordre del dia, en què s’afegeix a una «resposta massiva» per la sentència i amb repercussió «més enllà de les fronteres». Es va imposar per 33 vots a favor i sis abstencions d’un total de 52 assistents ¿És la vaga general? Amb aquest joc de radicalitat continguda que manté el seu president, Joan Canadell, la resposta queda en l’aire.

El cert és que la declaració va ser molt més mesurada del que alguns esperaven. «Jo hauria anat molt més enllà», confessen. I és que la Cambra de Terrassa, on el moviment independentista va quedar segon per darrere de la Cecot, vinculada a Foment però amb grans simpaties amb el sobiranisme, va apel·lar a la llibertat dels «presos polítics». El soci de Canadell al Cercle Català de Negocis i en Petrolis Independents, Jordi Roset, és un dels seus membres.  

Pel seu informe, el Consell de Cambres, presidit per Canadell, va mantenir una reunió recent, en què els independentistes van mirar d’imposar la seva tesi, però el manifest, que es donarà a conèixer quan s’exposi la sentència, es quedarà en una «declaració ‘light’», afirmen fonts coneixedores d’aquesta. 

UGT i CCOO, «res de política»

En els sindicats majoritaris no volen repetir el que va passar el 2017. CCOO i UGT no reeditaran la Taula per la Democràcia, plataforma que van compartir amb l’ANC Òmnium Cultural a les portes del referèndum de l’1-O. «Res de política» és la consigna. Cap contacte amb entitats promogudes des de l’independentisme, com el Tsnumai Democràtic.

La seva aposta és sumar a la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) o la Lafede, que agrupa entitats per la justícia global, per valorar la sentència. Tenen tres consignes consensuades: defensa acèrrima de la llibertat de manifestació, contra l’ús «abusiu» de la presó preventiva, i crítica frontal davant qualsevol «desproporció» de les penes. Ara per ara eviten parlar de l’aturada general.

Notícies relacionades

La UGT, a diferència de CCOO, té a l’espera de sentència, l’exconsellera de Treball, Dolors Bassa, però també tenen carnet diversos dirigents socialistes. «Arribarem fins on puguem com a sindicat», comenten. Ningú preveu ara per ara que es trenqui la unitat sindical.

A les dues centrals han hagut de bregar amb la incomprensió dels seus companys de la resta d’Espanya. «Estem en permanent contacte amb el comitè estatal. I en l’hipotètic cas que en alguna cosa no estiguéssim d’acord, han de respectar la nostra autonomia», diuen en CCOO. Pepe Álvarez (actual secretari general de la UGT i durant dècades líder a Catalunya) recolzarà qualsevol decisió que prenguem», afirmen en la UGT.