PRESENTACIÓ DE MÉS PAÍS A BCN

Errejón afirma que seria una «bogeria» votar el PSOE o Unides Podem

Geraldes afirma que Sánchez el vol fer veure «com independentista» però assegura que no ho és

Viejo culpa ERC de l'entrada de Vox al Congrés: «Pesarà en la consciència de Rufián»

zentauroepp50380207 geraldes191013132111

zentauroepp50380207 geraldes191013132111 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Íñigo Errejón ha aterrat aquest diumenge a Barcelona per presentar la seva papereta al 10-N, Més País, i amb dos fronts oberts: apaivagar les crítiques al seu candidat per la circumscripció de la capital catalana, Juan Antonio Geraldes, i oferir-se com una oferta progressista capaç d’arribar a acords amb els socialistes després dels retrets dels comuns per voler entaular la batalla al feu de l’alcaldessa Ada Colau. En definitiva, ha volgut oferir-se davant dels electors «farts» del PSOE i d’Unides Podem per la «irresponsabilitat» que suposa una repetició electoral: «Seria una bogeria pensar que votant les formacions culpables del bloqueig se sortirà del bloqueig. Si algú no vol que es repeteixi el vergonyós espectacle d’aquest estiu ha de votar diferent», ha etzibat, i ha afirmat que «el poble de Catalunya és el que més perd amb el bloqueig».

En l’acte de presentació que ha reunit unes 150 persones, Errejón ha raonat que «és crucial assegurar-nos que ningú farà el mateix que van fer els principals partits progressistes amb el mandat majoritari progressista a les passades generals». «Els partits que van jugar amb el nostre vot. Nosaltres no hauríem de ser aquí. Entenc que pot semblar una contradicció. Aquestes eleccions no s’haurien de produir, ha sigut una irresponsabilitat però també un crim. No contra tothom, no ho paguen per igual», ha burxat sobre els col·lectius més vulnerables, aquells que «paguen els plats trencats».

Cop de porta al 155

Quant al conflicte català, s’ha presentat com una opció que està «per l’acord», i ha defensat que «des del càstig o la humiliació» als independentistes jutjats no es trobarà una solució política. Sobre la imminent sentència del Tribunal Suprem, ha criticat les filtracions, tot i que ha valorat que el que s’ha exposat li sembla «desproporcionat i inútil» perquè aquesta sentència «no acosta a l’entesa i el diàleg».

Segons el seu parer, les dretes esperen ansioses la sentència perquè utilitzen una societat «desfeta» per la desigualtat per «cohesionar-la utilitzant l’anticatalanisme». «¿Quin element unitari volen utilitzar? Catalunya. Necessiten la confrontació permanent. Ja els va molt bé el bloqueig polític», ha afegit.

Errejón ha insistit que el seu partit no vol un nou article 155 de la Constitució perquè «ningú ha demostrat que serveixi per a res». «No s’utilitza com a instrument constitucional, sinó com una porra contra els altres».

Quant al programa, ha repassat el ja presentat acord verd, però no ha detallat les seves propostes en la resta d’assumptes.

«No soc independentista»

Notícies relacionades

El número u per Barcelona, Juan Antonio Geraldes, ha volgut aclarir els dubtes sobre si és independentista o no: «[Pedro] Sánchez potser voldria definir-me com a independentista, però és que no ho soc». En el seu primer discurs com a postulant, ha clamat en favor de la «sobirania» i ha defensat que els jutges «no poden solucionar problemes polítics».

Per la seva part, el número tres i exdirigent de Podem, Raimundo Viejo, ha fet la seva pròpia diagnosi de les últimes fites del procés i ha culpat ERC de les eleccions del 28-A per no haver donat el seu plàcet als pressupostos i, per tant, de l’entrada de l’extrema dreta al Congrés dels Diputats. «I això és un fet que pesarà en la consciència de [Gabriel] Rufián», ha etzibat.