CAMÍ DE LES URNES

La campanya s'enfanga a Andalusia entre acusacions de corrupció

El PP denuncia compra de vots en un poble de Sevilla i el PSOE aireja la imputació d'un ex secretari d'Estat popular

La bronca augmentarà en vigílies de les generals amb la sentència dels ERO i una comissió d'investigació parlamentària

zentauroepp50351581 grafand013  huevar del aljarafe  sevilla   11 10 2019  el se191013204540

zentauroepp50351581 grafand013 huevar del aljarafe sevilla 11 10 2019 el se191013204540 / Jose Manuel Vidal

4
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

A menys d’un mes d’unes noves eleccions generals, els partits polítics evidencien a Andalusia el nerviosisme i la incertesa d’aquesta nova cita amb les urnes. La regió és clau per a aquell que vulgui arribar a la Moncloa, ja que aporta 61 dels 350 diputats en joc, per això no dubten a recórrer a l’armament pesat per rebatre l’adversari. I quina millor arma que les acusacions, mútues, de corrupció que tant PP com PSOE s’estan llançant aquests dies i que s’intensificaran en les pròximes setmanes, quan està previst que es difongui la sentència de la peça política dels ERO.

La majoria que ostenten els partits de dretes a la cambra autonòmica ha permès fixar en vigílies dels comicis la compareixença dels expresidents Manuel Chaves, José Antonio Griñán i Susana Díaz, als quals s’unirà la ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, en una comissió d’investigació parlamentària. L’òrgan prova de determinar les responsabilitats polítiques perl’ús de diners públics en prostíbuls que va realitzar almenys un alt càrrec d’una extinta fundació per a l’ocupació, la Faffe, i la creació va ser un dels compromisos electorals de PP i Cs.

Hi haurà 40 compareixences, però serà just per al tancament de campanya, els dies 7 i 8 de novembre, quan es produeixin les declaracions dels qui van ser màxims dirigents socialistes a la comunitat parlant de gresques a compte dels diners dels aturats andalusos en una entitat que, a més, la Guàrdia Civil va definir en un atestat judicial com un «niu d’endollats per pagar favors polítics». La portaveu de Cs en la comissió va rebutjar aquesta setmana qualsevol indici d’electoralisme en la coincidència de dates, remarcant que aquest era el ritme de treball que la responsabilitat última era del president de l’Executiu en funcions, Pedro Sánchez, per haver avançat les generals.

«Sistema clientelar»

No serà l’única acusació per corrupció a què s’hagi d’enfrontar el PSOE aquesta campanya. El PP, amb Pablo Casado i Teodoro García Egea al capdavant, ha sortit en bloc a denunciar públicament el «sistema clientelar» dels socialistes després de revelar que a Huevar del Aljarafe (Sevilla) es van comprar vots amb diners públics. El cas encara no ha arribat a la via judicial, ja que la nova alcaldessa, María Eugenia Moreno (PP), assegura estar obtenint dades per posar-ho en mans de la Fiscalia.

De moment, l’escàndol està servit amb els documents manuscrits trobats suposadament a diverses caixes del despatx de l’exalcalde del PSOE, Francisco Martin González, i que apuntarien que el regidor o algú del seu equip van recórrer «casa per casa» la localitat per oferir contractes en el Consistori a canvi de recolzament electoral. Malgrat això, al maig el PSOE va perdre el bastó de comandament després de 37 anys a causa que l’abstenció d’Endavant Andalusia va permetre al PP aconseguir l’alcaldia.

Els llistats, revelats pel diari ‘Abc’ i que s’haurien salvat de la seva destrucció perquè la màquina trituradora de papers es va cremar de tant ús, identificarien els veïns amb nom, cognoms, sobrenoms i parentiu, i fins i tot una estimació de quants vots es podrien aconseguir en aquest domicili en funció de la situació laboral dels veïns en qüestió. El suposat objectiu d’aquesta acció era aconseguir 1.000 vots, els necessaris per obtenir la majoria absoluta en el municipi de tot just 3.000 habitants.

PSOE: una «estratègia de calúmnies»

Al PSOE neguen unes acusacions que emmarquen en una «estratègia de calúmnies i mentides» per intentar «embrutar i tacar» la precampanya electoral, i frenar així la victòria que les enquestes auguren als socialistes. Però no dubten a apel·lar al «i tu més» al recordar que també un exalcalde i dos edils de Guadalcanal (Sevilla) del PP estan investigats per «irregularitats en contractes, factures falses i destrucció massiva de documents oficials» en adjudicacions a empreses afins.

Per als socialistes, l’èmfasi amb què el partit conservador s’ha llançat al cas Huevar és una cortina de fum davant d’escàndols de més calat que afecten als populars. Així, apunten al processament de l’exalcalde de Jaén i exsecretari d’Estat d’Hisenda en el Govern de Mariano Rajoy, José Enrique Fernández de Moya, a l’Audiència Nacional per presumpte frau en el pagament de factures inflades a l’empresa encarregada del manteniment de les fonts ornamentals de la ciutat.

Notícies relacionades

El menyscapte de les arques públiques ascendiria a 4,2 milions, segons la fiscalia. L’exregidor i dos exregidors acaba de demanar la baixa temporal del PP per «no perjudicar la imatge del partit» després que es mantingui l’acusació per delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i tràfic d’influències.

Així mateix, en el PSOE posen a la picota un altre exministre, Juan Ignacio Zoido, després de sortir a la llum que la Fiscalia de Sevilla investiga els pagaments que, en la seva etapa com a alcalde de Sevilla, va realitzarl’advocat que portal’acusació popular del PP en el cas ERO. Aquests pagaments, cinc contractes en procediments sense publicitat, es van realitzar per la intervenció d’aquest lletrat, Luis García Navarro, com aacusació particular en el cas Mercasevilla en representació de l’ajuntament sevillà. García Navarro va ser diputat provincial del PP, membre del consell d’administració de la televisió pública a instàncies d’aquest partit, i la seva dona, que també exerceix d’advocada del PP en el cas ERO, acaba de ser nomenada alt càrrec de la Junta d’Andalusia.