EL DILEMA DEL PROCÉS

Paluzie: «No he vist un Govern disposat a aconseguir la independència»

Afirma que Puigdemont «va perdre una oportunitat» i que Torra ha fet «un pas enrere»

La presidenta de l'ANC admet errors i carències en el full de ruta del procés

01/10/2019 La presidenta de la ANC (Asamblea Nacional Catalana), Elisenda Paluzie, atiende a los medios de comunicación durante el acto de presentación del marco de las movilizaciones a las puertas de la sentencia del 1-O organizado por JxCat, ERC, CUP, ANC y Òmnium, en Barcelona (España), a 1 de octubre de 2019.

01/10/2019 La presidenta de la ANC (Asamblea Nacional Catalana), Elisenda Paluzie, atiende a los medios de comunicación durante el acto de presentación del marco de las movilizaciones a las puertas de la sentencia del 1-O organizado por JxCat, ERC, CUP, ANC y Òmnium, en Barcelona (España), a 1 de octubre de 2019. / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Efe

La successora de Jordi Sànchez al capdavant de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha reconegut aquest dijous que hi ha hagut errors i carències al llarg de l’última dècada per a la «preparació de la independència» per part dels partits secessionistes i del mateix Govern. Paluzie ha carregat contra els governs de JxCat i ERC, dels quals ha afirmat que en els últims dos anys, després de l’1-O, no ha vist un Govern «disposat a arribar a la independència».

En una entrevista a ràdio 4, Paluzie ha assenyalat que les anomenades «estructures d’Estat» que es preparaven per a una Catalunya independent no estaven prou «avançades» i ha considerat que el Govern d’Artur Mas no hauria d’haver posat un termini de 18 mesos per assolir la independència. Paluzie ha revelat que ella mateixa va haver de fer una roda de premsa sobre «estructures d’Estat» sense que li haguessin preparat gaire informació sobre assumptes clau com, per exemple, una Hisenda pròpia.

La presidenta de l’ANC ha dit que la consulta del 9 de novembre del 2014, convocada sota el mandat de Mas, hauria d’haver sigut el veritable referèndum, en lloc de «treure-li la càrrega política i deixar-lo en un procés participatiu». 

Oportunitat perduda i pas enrere

Paluzie ha dirigit també retrets als governs de Carles Puigdemont i Quim Torra. Al primer li ha retret que no fes efectiva la independència després de l’1-O i al segon, que hagi fet un pas enrere. Així, ha opinat que el referèndum de l’1-O del 2017 va ser vàlid malgrat que van votar «el 43%» dels ciutadans i perquè «no s’establia cap llindar» en les anomenades lleis del referèndum. I considera que el fet que el Govern de Puigdemont no tirés llavors endavant amb la independència va ser per a ella una «oportunitat perduda» en ple «‘momentum’».

No és l’únic retret de Paluzie al Govern de JxCat i ERC. Els retreu no haver estat «disposat» en els dos últims anys a arribar realment a la independència. Sobre si creu que el Govern de Torra ha fet un pas enrere  des de l’1 d’octubre del 2017, Paluzie ha dit: «En certa mesura, sí».

La resposta a la sentència

D’altra banda, i respecte als preparatius per respondre a la sentència del procés, Paluzie ha reiterat que la principal convocatòria de l’ANC són cinc marxes a peu que parteixin de diferents llocs de Catalunya i acabin a Barcelona divendres que ve, coincidint amb la vaga convocada per la Intersindical-CSC i IAC.

Notícies relacionades

Paluzie ha dit, a més, que Jordi Sànchez els ha demanat que totes les mobilitzacions siguin pacífiques. En aquest sentit, la presidenta de l’ANC ha dit que, per ella, el tall de carreteres o l’aixecament de peatges, que l’ANC no convoca, no poden «qualificar-se com a violència». «En qualsevol vaga a França se supera deu vegades el que hi ha hagut a Catalunya en els últims dos anys, i en un context de molta tensió emocional», ha argumentat.