CAP AL 10-N

Sánchez confia a tenir Govern al desembre

El president en funcions proposa limitar les vacances de Nadal parlamentàries per posar en marxa la legislatura

Diumenge concretarà el seu «pla antibloqueig» i avança que presentarà al gener el sostre de despesa per enfilar els Pressupostos

zentauroepp50290074 madrid  07 10 2019 politica el secretario general del psoe y191007135104

zentauroepp50290074 madrid 07 10 2019 politica el secretario general del psoe y191007135104 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Conscient del tedi de l’electorat pel bloqueig polític i atent els efectes que aquest estat d’ànim de frustració col·lectiva pugui tenir en el 10-N, Pedro Sánchez prova de mostrar que hi ha una sortida efectiva, a l’abast. El president en funcions creu que aconseguirà formar Govern al desembre, abans de final d’any. Aquest diumenge proposarà un pla amb dates concretes per traslladar a la ciutadania que hi ha possibilitats d’acabar amb aquesta situació, gest amb què prova d’imprimir una mica d’esperança i optimisme a la desafecció generalitzada, una cosa que necessita per mobilitzar uns votants ensopits davant de la falta de perspectives de desbloqueig. 

Sánchez posa l’exemple de Portugal i considera que, després del 10-N, la formació de Govern arribarà «no en qüestió de setmanes» sinó de «dies». «No em cap al cap que en unes segones eleccions hi hagi partits que es permetin el luxe de tornar a bloquejar», ha assenyalat en una entrevista a Telecinco aquest dimecres, en què ha avançat que diumenge donarà a conèixer en un acte del PSOE un pla amb dates, continguts i polítiques de governabilitat «perquè els espanyols sàpiguen que desbloquejaran la situació política a Espanya». 

Determinat a formar Govern abans que finalitzi l’any, Sánchez ha anunciat que plantejarà limitar les vacances parlamentàries per Nadal perquè el desembre i el gener siguin mesos hàbils. Habitualment, l’últim mes de l’any ja ho és fins a la tercera setmana. La seva intenció és que el debat d’investidura se celebri abans d’aquell moment per poder presentar al gener el sostre de despesa, el primer pas per iniciar la tramitació dels Pressupostos del 2020.

Notícies relacionades

No ha revelat més, però ha suggerit que la resta de formacions polítiques no podrà sostenir després de la repetició electoral un bloqueig que causa un malestar tan generalitzat en la població i ha recordat el paper fonamental que en aquesta situació tenen PP Cs. 

Ministres que repeteixen

Per a aquest nou Executiu el líder socialista ha esmentat alguns dels ministres actuals. Nadia Calviño a Economia, Fernando Grande-Marlaska a Interior, Margarita Robles a Defensa, Pedro Duque a Ciència i Universitats i María Jesús Montero a Hisenda.