LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS

La fiscalia demana al Suprem prorrogar la presó dels Jordis

El ministeri públic vol evitar que Sànchez i Cuixart quedin lliures si la sentència del procés es retarda

L'alt tribunal ha donat un tràmit de 24 hores a les parts per pronunciar-se sobre la presó preventiva

zentauroepp40435560 madrid 06 10 2017 salida de jordi cuixart de onmium y jordi 171204101810

zentauroepp40435560 madrid 06 10 2017 salida de jordi cuixart de onmium y jordi 171204101810 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia del Tribunal Suprem no vol que mentre es dicta la sentència del procés els líders d’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, puguin quedar en llibertat. Per això, davant de la proximitat que tots dos compleixin dos anys en presó preventiva, ha sol·licitat a l’alt tribunal que convoqui la vista breu necessària per poder prorrogar-los aquesta situació que la llei preveu prorrogar fins a un màxim de quatre. El ministeri públic demana que siguin condemnats a 17 anys de presó, mentre que l’Advocacia de l’Estat sol·licita que ho siguin a 8.

Els dos dirigents sobiranistes compliran el dia 16 d’octubre dos anys a la presó, per la qual cosa o se’ls renova la presó o haurien de quedar en llibertat. Al no haver-hi encara una data oficial en què es coneixerà la resolució, només se sap de fonts jurídiques que la intenció dels set magistrats que van jutjar el procés és notificar-los-la a les parts abans d’aquell dia, per així evitar haver de prorrogar la presó preventiva.

Fonts de l’alt tribunal van assenyalar a aquest diari que tampoc voldrien que coincidís amb la vigília, perquè el 15 d’octubre és l’aniversari de l’afusellament del president de la Generalitat durant la Segona República i la guerra civil, Lluís Companys.

No obstant, davant de la possibilitat que les deliberacions triguin més temps del previst, dada que el ministeri públic desconeix, perquè òbviament no hi pot participar, ha preferit no arriscar-se i complir el tràmit de sol·licitar la pròrroga de la presó. El Tribunal Suprem ha donat un termini d’un dia a les parts per pronunciar-se sobre la necessitat que continuïn a la presó. 

La reacció d’Òmnium Cultural

Notícies relacionades

El vicepresident i portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri ha afirmat que «la nova petició de la fiscalia és una evidència més d’aquesta situació vergonyosa. Tant els fa renovar aquesta presó injusta i injustificada. Juguen els terminis, amb tot el que tenen a les mans, per retorçar les institucions amb l’objectiu de mantenir per damunt de tot la unitat de l’Estat, la unitat d’Espanya, sense respecte a l’Estat de dret i les llibertats més essencials».

Mauri ha afegit que «el que hauria de fer la Fiscalia del Tribunal Suprem és fer cas del que ha dit el grup de detencions arbitràries de l’ONU, que s’ha de deixar en llibertat els presos immediatament, i això és el que direm si ens convoquen en la vista breu». «No s’explica de cap manera. No han pogut provar ni la rebel·lió ni la sedició, per la qual cosa només ens val l’absolució».