CAMÍ DE LES URNES

Ana Pastor serà la número dos de Casado per Madrid el 10-N

L'expresidenta del Congrés desplaça al tercer lloc de la llista Adolfo Suárez Illana.

zentauroepp49898426 mesa congreso190917110512

zentauroepp49898426 mesa congreso190917110512

5
Es llegeix en minuts

Moviment rellevant a les llistes del PP a les eleccions generals del 10-N. El president del partit, Pablo Casado, ha elegitAna Pastor com la seva número dos a la llista per Madrid al Congrés dels Diputats. L’expresidenta de la Cambra Baixa substituirà en aquest llocAdolfo Suárez Illana, que queda desplaçat al tercer lloc de la candidatura. La proposta del líder popular ha de ser ratificada encara aquest dilluns pel comitè electoral del PP.

La inclusió de Pastor en un lloc tan significatiu suposa un nou gest que evidencia el canvi d’estratègia de Casado, que a les generals d’abril va apostar per un perfil dur i va relegar la majoria de representants de l’ala moderada del partit. En les últimes setmanes, el líder del PP ha corregit aquest rumb i s’ha envoltat de figures considerades més centristes, a fi de recuperar vots en unes eleccions que se li presenten, a priori, més favorables que les anteriors.

Tot i que al principi estava previst que aquest mateix diumenge es reunís el Comitè Electoral Nacional per analitzar i, en el seu cas, ratificar les llistes aprovades pels comitès electorals provincials del PP, al final s’ha posposat aquesta trobada a aquest dilluns ja que encara hi ha comitès provincials que no s’han reunit, com els cinc de Castella-la Manxa o el de Madrid.

Aquest mateix dilluns també està previst que el secretari general del PP i cap del comitè de campanya del partit per a les generals, Teodoro García Egea, presenti la campanya del Partit Popular davant dels comicis. Gairebé totes les formacions, excepte el PNB, han arribat a un acord per reduir la publicitat electoral, pel que no col·locaran banderoles als llocs reservats gratuïtament pels ajuntaments ni contractaran publicitat exterior.

Canvis a Madrid

A Génova afirmen que les llistes seran similars a les que van presentar per als comicis del 28 d’abril i que només hi haurà retocs per cobrir els buits que han deixat diversos càrrecs per renúncia o per nous destins en governs regionals. Aquest és el cas de la llista madrilenya que va encapçalar Casado.

D’aquesta candidatura formava part en el quart lloc Daniel Lacalle –que va renunciar al seu escó al maig tot i que continua com a ‘guru’ econòmic del PP– i Andrea Levy, que es va incorporar com a regidora de Cultura a l’Ajuntament de Madrid. La marxa de Lacalle i Levy va permetre que corregués la llista al Congrés i entressin com a diputats José Ignacio Echaniz i Mari Mar Blanco, que anaven als llocs vuitè i novè. A les generals d’abril, Ciutadans va superar el PP a la Comunitat de Madrid.

Casado també ha de cobrir el buit del seu excap de gabinet, Javier Fernández Lasquetty, que es va presentar en el desè lloc per Madrid i que s’ha incorporat com a conseller d’Hisenda al Govern madrileny que presideix Isabel Díaz Ayuso. El mateix ocorre amb el torero Miguel Abellán, que no va aconseguir escó (anava al lloc 12) i que ara ha sigut nomenat nou director gerent del Centre d’Assumptes Taurins de Madrid.

Fonts populars consultades per Europa Press estan convençudes que guanyaran pes alguns parlamentaris i càrrecs afins a Cayetana Álvarez de Toledo, com Pilar Marcos –la seva actual cap de gabinet que ja va ocupar el lloc 13 de la llista madrilenya– i l’exsenador i excap de gabinet d’Aznar, Carlos Aragonés, que va ocupar la catorzena posició d’aquesta mateixa candidatura.

A més, a les files del PP pronostiquen que també podria incorporar-se a les llistes l’ex secretari d’Estat Gabriel Elorriaga, que aquest estiu va ser nomenat per Álvarez de Toledo com a cap d’assessoria del Grup Popular. Tot ells formen part de l’òrbita de la Fundació d’Anàlisis i Estudis Socials (FAES) que presideix Aznar.

El buit de Maroto

Fonts del PP han confirmat que Álvarez de Toledo repetirà com a diputada per Barcelona. A les generals d’abril el partit només va aconseguir aquest escó a Catalunya i ara aspira a millorar posicions al novembre.

En les últimes setmanes s’ha especulat amb la possibilitat que el PP pogués fitxar Rosa Díaz, exdirigent del PSOE i exfundadora d’Unió Progrés i Democràcia (UPyD), però és una opció que donen pràcticament per descartada fonts de la cúpula del partit consultades per Europa Press.

La direcció nacional del PP també ha de decidir el nom de la persona que substituirà Javier Maroto, que va ser cap de llista del PP per Àlaba però es va quedar sense escó. Casado va decidir designar-lo després senador autonòmic per Castella i Lleó, un nomenament que va causar protestes al PSOE pel seu empadronament en el municipi de Segòvia de Sotosalbos malgrat no tenir vinculació prèvia amb aquesta província.

Nous caps de llista

Així mateix, Génova haurà de fer nous nomenaments en els caps de llista d’altres candidatures com és el cas de Conca o Zamora. L’exministre Rafael Catalá, que va ser cap de cartell per Conca, va renunciar al seu escó el passat mes de maig tot i que continua vinculat al partit com a responsable de Justícia i Interior de l’Executiva del PP. En el cas de Zamora, Isabel Blanco s’ha incorporat com a consellera de Família i Igualtat al Govern regional de Castella i Lleó, i Casado haurà de cobrir aquest buit.

Notícies relacionades

Fonts del PP apunten que la direcció nacional del PP atendrà les peticions del partit a Andalusia i mourà Juan José Cortés, pare de la petita Mariluz assassinada el 2008, que va ser cap de llista al Congrés per Huelva l’abril en substitució de l’exministra Fátima Báñez. El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha defensat ajustaments per fer llistes «més potents».

El PP nacional també podria canviar al cap de cartell del PP per Almeria, Javier Aureliano García, que ha sigut nomenat recentment president de la Diputació en aquesta província. A més, és secretari de Política Provincial a l’Executiva nacional del partit