ACTE DE PRECAMPANYA A MADRID

Rivera ara s'obre a pactar amb Sánchez perquè hi hagi govern després del 10-N

Proposa un «gran pacte nacional» perquè Espanya surti del bloqueig

zentauroepp50245960 graf5037  madrid  05 10 2019   el l der de ciudadanos  alber191005134505

zentauroepp50245960 graf5037 madrid 05 10 2019 el l der de ciudadanos alber191005134505 / David Fernandez

1
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró / Agencias

El president de Ciutadans, Albert Rivera, s’ha obert a pactar també amb el PSOE i no només amb el PP, com havia fet fins ara, sempre i quan el líder socialista assumeixi un decàleg de reformes de pes que inclou frenar el president de la Generalitat, Quim Torra. Tot i que Rivera aspira a liderar el pròxim Executiu, «si els espanyols decideixen que sigui el PSOE que governi» i envien Cs a l’oposició, recolzarà Sánchez si assumeix les «reformes d’Estat» que planteja el partit taronja, ha assegurat Rivera en el seu primer acte de precampanya celebrat a l’auditori de la Mútua Madrileña. 

«Em comprometo a convèncer el PSOE que rectifiqui, que torni al constitucionalisme, al consens i als grans pactes d’Estat, que torni a asseure’s amb nosaltres per recolzar o per liderar, depèn del que diguin els espanyols», ha advertit.

Enquestes desfavorables

El gir de Ciutadans coincideix amb la divulgació de les últimes enquestes, en les quals és l’únic partit que es cau clarament, després de mesos en què bona part dels seus fundadors han marxat per haver-se tancat a la possibilitat de pactar amb Pedro Sánchez. «Ens hem d’unir per posar el que ens uneix per sobre del que ens divideix», ha destacat el líder de la formació taronja. 

Pocs dies abans que s’acabés el període per a la investidura, Rivera ja va llançar una oferta per donar suport a Pedro Sánchez, però a condició que se subscrivís a les propostes de Ciutadans i que s’hi sumés el PP, que es va negar a fer-ho. Aquesta vegada el gir va molt més enllà i l’acostament sembla molt factible, ja que les condicions són molt genèriques i se centren en reformes socials en les quals no és difícil arribar a acords, segons han indicat fonts de Ciutadans.

Les reformes

Notícies relacionades

Rivera ha enunciat les reformes en aquests termes: «Ens hem d’unir per la natalitat i el suport a les famílies, l’educació, contra la despoblació, premiar la meritocràcia, baixar els impostos, garantir les pensions dignes, lluitar contra la precarietat, canviar la llei electoral, per una sanitat igual per a tothom i, sobretot, defensar Espanya contra els que volen separar-nos».

El líder socialista va accentuar, en les últimes dates, els atacs a l’independentisme, sense por d’amenaçar amb l’aplicació de la llei de seguretat nacional o el 155, el mantra que Rivera ha estat esgrimint durant mesos.