CAP AL 10-N

El Govern recorre ara davant el TC una resolució del Parlament del juliol

L'Executiu afirma que, si no s'obeeix l'alt tribunal, la Mesa podria incórrer en desobediència

Sánchez acudirà el pròxim dimarts a un míting a Barcelona amb Batet i Iceta

planas-celaa-calvino

planas-celaa-calvino / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El Govern ha decidit aquest dijous actuar contra la resolució aprovada pel Parlament el 25 de juliol de «propostes per a la Catalunya real», que incloïen la defensa de l’autodeterminació  i la reprovació del Rei. El Consell de Ministres ha aprovat presentar davant el Tribunal Constitucional (TCdos incidents d’execució i li demana que faci arribar aquesta advertència als membres de la Mesa de la Cambra catalana amb notificacions personals. 

L’Executiu sol·licita la nul·litat de les resolucions i l’advertència als membres de l’òrgan rector del Parlament perquè s’abstinguin de qualsevol actuació contrària al que ha dictaminat el TC sobre aquests assumptes perquè això podria comportar conseqüències penals greus. 

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, ha indicat que, si s’incompleixen les advertències, els membres de la Mesa podrien incórrer en un delicte de desobediència.  Davant la pregunta de per què el Govern actua ara, en plena precampanya del 10-N i a les portes de la sentència de l’1-O, contra una resolució del mes de juliol, Planas ha defensat que «no existeix cap termini» i que l’Executiu ha estimat que «aquest era el moment oportú». 

Com en el transcurs del Consell de Ministres (a primera hora del matí) el Parlament encara no havia publicat oficialment la resolució aprovada la setmana passada també a favor de l’autodeterminació i de demanar la retirada de la Guàrdia Civil a Catalunya, el Govern no ha pogut actuar contra ella, però ho farà en la pròxima reunió, divendres que ve.

To dur en campanya

Els missatges judicials arriben de la mà del discurs polític, endurit aquestes últimes setmanes. El Govern ha insistit que està preparat per a la reacció a la sentència del procés i ha advertit a la Generalitat que depèn d’ella que Pedro Sánchez apliqui o no mecanismes extraordinaris com el 155 o la llei de seguretat nacional. «És la Generalitat la que té la clau per no obrir l’excepcionalitat. El Govern no vol que l’obri», ha recalcat la ministra portaveu, Isabel Celaá. 

Després del debat que ha sorgit sobre si un Executiu en funcions podria implementar realment el 155, ja que el Senat està dissolt, Celaá ha defensat que després d’haver-ho analitzat han determinat que sí que podria fer-ho. «El Govern ho ha estudiat i ha arribat a la conclusió que òbviament es pot aplicar, perquè és l’Estat de dret qui ha de respondre», ha argumentat.  

En aquest context,  Sánchez acudirà aquest dimecres a Barcelona per celebrar un acte de precampanya de les eleccions generals en el qual participaran la cap de llista dels socialistes catalans per Barcelona, Meritxell Batet; el primer secretari de la formació, Miquel Iceta, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

Notícies relacionades

L’acte del PSC, sota el lema de campanya ‘Ara, Govern. Ara, Espanya’, tindrà lloc dimecres al Centre de Convencions Internacional de Barcelona a dos quarts de set de la tarda. 

Sánchez afronta la carrera contra el 10-N,  sense forats a l’agenda, amb dos mítings diaris programats i una allau d’entrevistes que no tenen res a veure amb les generals anteriors, en les quals el seu equip va seleccionar amb cirurgia la seva presència als mitjans. Ara hi ha un altre context i Catalunya ho pot canviar tot, reconeixen des de la Moncloa: per això, el president en funcions ha aparcat el federalisme i ha apujat el to.