La Junta Electoral ordena a Torra que retiri els llaços abans de divendres

Haurà de retirar tots els símbols dels edificis de la Generalitat abans de les 15.00 hores

Presidència de la Generalitat guarda silenci davant de l'amenaça de conseqüències fins i tot penals si desobeeix

50085863 60

50085863 60

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La Junta  Electoral Central va ordenar ahir al president de la Generalitat,  Quim Torra retirar les estelades, llaços i cartells dels edificis de la Generalitat abans de divendres a les tres de la tarda sota amenaça de «mesures penals». Consultada sobre això, presidència de la Generalitat va mantenir silenci.

La decisió de la Junta inclou «tot símbol partidista que contingui imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques que es presenten a les eleccions». Així, la JEC ha advertit de possibles «responsabilitats administratives, o penals» en cas que no es compleixi de forma «estricta» la petició.

Reiteració

 La JEC ha adoptat aquesta decisió en resposta a una denúncia de Ciutadans i ha rebutjat les al·legacions presentades per la Generalitat. L’ens electoral recorda que ja va resoldre sobre aquesta qüestió els dies 11, 18 i 21 de març i 28 d’abril i insisteix que són «símbols partidistes utilitzats per formacions electorals que es presenten a les eleccions» i per això no poden ser presents als edificis de la Generalitat. 

Segons la JEC, ens trobem davant d’una «reiteració en l’incompliment d’obligació de neutralitat dels poders públics que ja es va produir en l’anterior procés electoral» i per això, insta a Torra perquè de manera immediata adopti les mesures necessàries per retirar dels edificis públics de l’Administració i les seves entitats vinculades o dependents els símbols.

Notícies relacionades

En l’anterior polèmica, calcada a l’actual, Torra va presentar al·legacions amb l’argument que li era materialment impossible complir el mandat a tots els edificis de l’administració catalana. Posteriorment, de la mateixa manera que va passar al balcó del Palau de la Generalitat, sí que es van retirar símbols grocs en diferents conselleries.

La nova polèmica simbòlica afegeix elements de controvèrsia davant del judici que afronta Torra després de les eleccions generals, acusat de desobediència a l’anterior campanya electoral. En aquesta ocasió, com a l’abril, Torra va acabar retirant –fora del termini– la pancarta del Palau. El president va acatar a l’abril la resolució, acollint-se a un informe del Síndic de Greujes que li va recomanar fer-ho per complir la normativa electoral.