A NAVARRA

Trobades 16 víctimes de la guerra civil per l'home que va cavar la fossa

Els cossos tenien almenys dos orificis de bala cada un

undefined50146529 an archeologist displays a bullet used for execution  as the190930183949

undefined50146529 an archeologist displays a bullet used for execution as the190930183949

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els cossos de 16 víctimes de la guerra civil el 1936 han sigut localitzats i recuperats al paratge conegut com a Iruzkun, a uns 12 quilòmetres de Pamplona, gràcies a la informació inicial que va facilitar un veí que va ser obligat a realitzar la fossa i que va presenciar les execucions.

El Govern de Navarra, a través de la Direcció General de Pau, Convivència i Drets Humans, ha localitzat els cossos que estan sent exhumats per l’equip tècnic de la Sociedad de Ciencias Aranzadi.

Segons l’Executiu foral, la informació que ha possibilitat la localització la va donar fa anys un veí, Félix Echalecu, que va ser obligat a realitzar la fossa i que va presenciar les execucions, realitzades per membres del bàndol franquista.

«Aquell dia van portar 17 emmanillats de dos en dos; els posaven com si fossin bens a la primera borda... Un pistoler li pegava un tret al cor i queia; en la part dreta el segon pistoler li pegava un tret de gràcia. No ho oblidaré mentre visqui», va relatar el 1979.

Localitzats el 1979

Als voltants de la fossa, familiars de víctimes de Sartaguda van acudir a aquest paratge, a la vall de Juslapeña, l’any 1979 a exhumar i recuperar les restes. Aquestes tasques, fotografiades i recopilades en el Fons Documental de l’Institut Navarrès de la Memòria, juntament amb el Fons de Jimeno Jurío recuperat també per l’organisme, han servit per trobar la localització exacta del lloc d’enterrament.

Notícies relacionades

Els treballs de localització i prospecció, que s’han desenvolupat en les últimes setmanes, han permès extreure les restes de nou cossos aquest dilluns, gràcies a les tasques del personal tècnic d’Aranzadi, en el marc del conveni que el Govern de Navarra manté amb aquesta associació de ciències. Dimarts es procedirà a exhumar els set restants.

El Govern foral de Navarra manté una web amb un mapa interactiu en el qual localitzen totes les fosses i enterraments de víctimes de la guerra civil trobades al seu territori.