L'Audiència Nacional suspèn la primera condemna a Pablo Hasél per enaltiment del terrorisme

El raper va lloar en cançons que va pujar a Youtube ETA, els Grapo i Terra Lliure

jgarcia42363332 graf3534 madrid  2 3 2018   fotograf a de archivo  tomada el180307105515

jgarcia42363332 graf3534 madrid 2 3 2018 fotograf a de archivo tomada el180307105515 / FERNANDO VILLAR

3
Es llegeix en minuts

L’Audiència Nacional  ha suspès l’execució de la primera condemna a dos anys de presó que li va imposar al raper Pablo Rivadulla Duró, Pablo Hasél, el 2014, per enaltir en cançons seves, que va pujar al portal d’internet Youtube, el terrorisme d’ETA, els Grapo, Terra Lliure i Al-Qaida.

A primers d’aquest mes de setembre, la secció tercera, el tribunal que per primera vegada el va condemnar per un delicte d’enaltiment del terrorisme, va aprovar en una interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, deixar aquesta condemna en suspens durant tres anys, període en què si torna a delinquir haurà d’ingressar automàticament a la presó.

Una vegada que la sentència es va fer ferma, després de confirmar-la el Tribunal Suprem el 2015, el servei d’executòries de la secció tercera va donar trasllat a la Fiscalia de l’Audiència Nacional del seu expedient junt amb els antecedents penals de Rivadulla perquè emetés informe «sobre la suspensió de la pena imposada».

Al seu informe, datat el passat 24 de juliol, la Fiscalia va respondre «en el sentit de no oposar-se a la suspensió» de la condemna, al considerar que es compleixen els requisits per acordar-la, fonamentalment que el raper mancava d’antecedents penals quan va ser emesa la sentència el 2014.

Tres anys després de fer-se ferma aquesta condemna, la Secció Primera Penal de l’Audiència Nacional el va jutjar per segona vegada el 2018 per aquest mateix delicte i el raper va sumar amb això una nova condemna a dos anys de presó per enaltir a Twitter membres d’ETA i els Grapo.

Malgrat considerar que els tuits pels quals va ser jutjat «traspuen violència» i «banalització del terrorisme», finalment la Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional, al resoldre el recurs que va interposar la seva defensa contra aquesta nova condemna, l’hi va rebaixar a nou mesos de presó en aplicació de doctrina recent del Tribunal Suprem.

Segons aquesta sentència, el principal motiu per atenuar «la responsabilitat penal» és que les bandes terroristes que va enaltir fa un temps important que no realitzen accions terroristes» i que les expressions que va fer servir, tot i que eren reincidents en el mateix delicte pel qual ja havia sigut condemnat, «són menys explícites que aquelles per les quals se’l va condemnar en un passat».

Aquesta condemna encara no és ferma per estar ara pendent de recurs al Tribunal Suprem, per la qual cosa no ha pogut ser tinguda en compte a l’hora de decidir sobre la suspensió. A més, les condicions de la suspensió computen a partir del moment en què s’aprova, i la interlocutòria té data del 6 de setembre, han precisat a Efe fonts jurídiques.

«¡Merece que explote el coche de Patxi López!», «es un error no escuchar lo que canto, como Terra Lliure dejando vivo a Losantos», «los Grapo eran defensa propia ante el imperialismo y su crimen», «quienes manejan los hilos merecen mil kilos de amonal» o «pienso en balas que nucas de jueces nazis alcancen» són algunes de les rimes de les cançons que va pujar a Youtube i que van merèixer la seva primera condemna per enaltiment del terrorisme, ara en suspens.

Segons la interlocutòria per la qual Hasél ha evitat de moment anar a la presó, es compleixen els requisits previstos als articles 80 i 81 del Codi Penal, que estableixen que el tribunal sentenciador –en aquest cas, l’Audiència Nacional– podrà atorgar el benefici de la suspensió de les penes no superiors a dos anys.

Notícies relacionades

Aquests requisits són: que es tracti del primer delicte comès i que la suma de les penes no superin els dos anys de presó. Una vegada acordada la suspensió, aquesta quedarà supeditada que el reu no delinqueixi en el termini que s’assenyali, que serà d’entre dos i cinc anys (en aquest cas s’ha establert en tres).

«L’incompliment de qualsevol de les condicions comportarà la revocació del benefici de la suspensió i el compliment en establiment penitenciari», recorda la interlocutòria, que adverteix a Rivadulla que si torna a delinquir a partir d’ara «es procedirà, sense més tràmit, a executar la pena al seu dia imposada».