Plans de seguretat per a les protestes per la sentència

Guàrdies civils, policies i mossos evitaran repetir les fotos de l'1-O

El Ministeri de l'Interior limita el desplegament de les seves forces a la protecció de comissaries, duanes i edificis de l'Estat

Analistes d'Interior assenyalen trams de l'A-2 i l'AP-7 i quatre rotondes de Barcelona com a punts crítics

zentauroepp40371573 barcelona  01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 190930101332

zentauroepp40371573 barcelona 01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 190930101332 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Per a la prevenció de desordres entre el segon aniversari de l’1-O i la publicació de la sentència del procés, el Ministeri de l’Interior no enviarà gaires més reforços dels que ja ha decidit, 200 antidisturbis, deixant tot el pes de la seguretat ciutadana als Mossos. «És el que correspon a les seves competències, i la coordinació està sent molt bona», recorden en el Ministeri de l’Interior.

Però no es tracta d’un pla tancat, ja que està sotmès a revisió contínua del grau de l’amenaça per al carrer o per a ciutadans (polítics, fiscals, jutges, policies...) que suposin aldarulls i sabotatges aquests dies. «Tant d’infraestructures com de persones es fa una valoració objectiva del risc i s’hi adopten mesures adequades i proporcionades», adverteix la mateixa font ministerial. De fet, 40 antiavalots més estan preparats per incorporar-se ràpidament al dispositiu que s’ha d’allotjar en hotels de Salou i Castelldefels.

Els Mossos d’Esquadra confirmen la bona coordinació amb les forces de seguretat de l’Estat (FSE). En els dies crítics de grans manifestacions, preveuen que en el Centre de Coordinació (CECOR) de Mossos a Barcelona siguin presents agents de la Guàrdia Civil i del Cos Nacional de Policia–informa Guillem Sánchez–,i que l’arribada de reforços policials estatals als carrers se supediti a una prèvia petició dels Mossos.

No repetir la foto

Diverses fonts de les FSE desplegades a Catalunya donen per fet que els CDR i altres entitats independentistes promouran manifestacions i una aturada de país després de la publicació de la sentència del procés.

I aquesta vegada, tant Mossos com FSE intentaran evitar que es repeteixin les escenes de l’1-O. Ni puntades de peu voladores, ni gent gran contusionada, ni processament d’inspectors per càrregues. El Govern d’Espanya de cap manera vol proporcionar al secessionisme noves fotos per al seu relat de repressió.

Pels sondejos que comandaments de Policia i Guàrdia Civil han realitzat entre els seus col·legues de la policia catalana, els primers estan convençuts que la Brigada Mòbil (Brimo) i les Àrees Regionals de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos «aniran a totes al carrer» i no eludiran ordres judicials ni missions d’ordre públic: «Tampoc els Mossos volen que es repeteixi la seva foto de l’1-O», asseguren els qui a la Guàrdia Civil els tracten diàriament.

Edificis de l’Estat

Guàrdia Civil i Policia Nacional es desplegaran, en principi, per a la protecció d’edificis del Govern d’Espanya i infraestructures estatals, ports, aeroports, instal·lacions duaneres i centrals d’energia, aquestes últimes ja blindades per l’alerta contra el terrorisme gihadista.

Però que el Govern d’Espanya no enviï més antiavalots no afecta altres àrees, que incrementen efectius des d’abans de l’estiu. Són les d’Informació, especialment de la Guàrdia Civil a Barcelona, reforçades per l’operatiu de 500 agents que, dilluns passat, va detenir nou independentistes vinculats als CDR.

No s’han suspès encara permisos ni trasllats al personal de Guàrdia Civil i de Policia amb destinació a Catalunya, si bé un agent en tasques d’informació recorda que, a l’institut armat, «per anul·lar permisos són suficients 24 hores».

Els plans de les FSE per assegurar les seves pròpies instal·lacions, comissaries i cases casernes, contemplen una protecció més decidida que la que es va veure el 2017, destruint «qualsevol aparença d’impunitat» dels qui facin escarnis, pintin o bloquegin aquestes seus, explica la mateixa font.

Protesta de curta durada

A les FSE no fan apostes de durada de la protesta, ja que difereixen diverses estimacions sobre les forces dels CDR, que han fallat per falta de gent en convocatòries com l’última d’assalt al Parlament.

Notícies relacionades

Segons el plantejament dels ulls d’Interior a Catalunya, novament serà clau el tall de vies de comunicació. Especialment assenyalen l’AP-2 a l’altura d’Alcarrás (Lleida), l’AP-7 al nord i al sud de Girona, la mateixa via a l’Ametlla (Tarragona) i les carreteres d’accés a la frontera. Per al cas de vies de quatre carrils més carretera de servei, estimen necessària l’afluència d’almenys 80 manifestants.

Igualment, veuen com a punt feble acreditat l’estació de l’AVE de Girona i, a Barcelona, dues rotondes d’accés a la Zona Franca i unes altres dues al camí de l’aeroport del Prat. Entorn de les seus judicials, no celebren precisament la recent reducció d’efectius entre els 400 mossos de l’operació Toga. No obstant, preveuen que les mobilitzacions no podran durar més de 48 hores sense generar una gran desafecció de la societat catalana.