polèmica a twitter

L'Exèrcit investigarà legionaris que van prendre alcohol al costat de les seves armes a Vilafranca del Penedès

Els legionaris venien d'unes maniobres a França i van parar camí de Ronda (Màlaga)

La normativa militar considera una falta greu consumir alcohol portant armament

zentauroepp50124962 politica legionarios vilafranca190929171132

zentauroepp50124962 politica legionarios vilafranca190929171132

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Exèrcit  obrirà una investigació per aclarir si diversos legionaris que aquest dissabte van estar prenent unes cervesesal costat de les seves armes de foc en una terrassa de Vilafranca del Penedès van cometre cap infracció. Les imatges dels soldats han causat una gran polèmica aquest cap de setmana a les xarxes socials.

Un portaveu de l’Exèrcit de Terra ha apuntat que es tracta d’integrants d’una unitat tipus companyia que tornaven de fer uns exercicis alnord de França entre el 15 i el 26 de setembre. Els soldats van passar la nit a Sant Climent Sescebes (Girona) i després de reprendre la marxa van fer un alto a Vilafranca perquè els conductors dels autobusos que els transportaven poguessin fer la seva parada obligatòria (entre les 11.45 i les 12.20 h). 

Els soldats, ha explicat, van haver de baixar dels vehicles amb el seu armament, que no portava munició, perquè aquests havien de fer benzina. El més habitual, ha assegurat, és que les armes quedin dipositades als autobusos sota la supervisió del servei de vigilància, però en aquesta ocasió els van donar l’ordre de baixar-les perquè els vehicles s’havien de traslladar a un altre lloc. «Durant la parada, en cap moment s’ha produït cap incident», ha destacat.

Els autobusos, ha assenyalat, van parar als voltants d’un supermercat perquè els militars poguessin comprar menjar per a la resta del viatge, ja que fins a les 01:30 hores d’aquest diumenge 29 no es preveia l’arribada a Ronda (Màlaga). Una part dels soldats, ha afegit, van anar a un bar i, ja que en una de les fotografies se’ls veu «amb l’armament i pel que sembla bevent cerveses», i la unitat de la Legió ha obert una investigació per aclarir els fets i «depurar possibles responsabilitats disciplinàries, si n’hi hagués». 

Les fotografies que s’han difós a través de Twitter mostren els soldats, uniformats i amb lesarmes a l’espatlla, passejant pels passadissos d’un supermercat, així com a les portes d’aquest al costat de dos autobusos. També hi ha imatges d’una quinzena de legionaris a la terrassa d’un bar, amb cerveses a la taula i fusells recolzats a terra.

Possibles sancions

La Llei de Règim Disciplinari de les Forces Armades considera una falta lleu «consumir begudes alcohòliques durant l’acompliment de les seves funcions o en altres ocasions que ho prohibeixin les normes militars» i una falta greu «consumir begudes alcohòliques durant un servei d’armes o portant-les».

Per una falta greu les sancions que es poden imposar són un sanció econòmica de 8 a 15 dies, arrest de 15 a 30 dies, pèrdua de destinació i baixa en el Centre Docent Militar de Formació.

Enrenou a les xarxes socials

Les fotos han tingut una gran difusió als comptes de Twitter de formacions i polítics independentistes com el tuit del responsable de l’oficina de Carles Puigdemont, l’historiador Josep Lluís Alay, que ha denunciat els fets en anglès. 

Notícies relacionades

El portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, i el diputat de Bildu també s’han expressat a Twitter: 

Durant un temps ha corregut el rumor que es tractava d’un comiat de solter i que, en realitat, els militars eren civils disfressats que anaven a jugar a ‘airsoft’ (un joc de simulació de combats militars similar al ‘paintball’, però amb boles més petites i sense pintura). La confirmació de l’Exèrcit que es tractava de militars ho ha desmentit.