A LES PORTES DE LA SENTÈNCIA

El sobiranisme reivindica el «pacifisme» del 20-S en el seu segon aniversari

Centenars de persones es conjuren a les portes del departament d'Economia per exigir l'«absolució» dels jutjats per l'1-O

zentauroepp49958482 people hold banners demanding unity and acquittal for jailed190920183821

zentauroepp49958482 people hold banners demanding unity and acquittal for jailed190920183821 / LLUIS GENE

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Òmnium Cultural i l’ANC, juntament amb les primeres espases de JxCat, ERC i laCUP i dirigents sindicals, han retut aquest divendres un homenatge a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez davant de la seu del departament d’Economia amb motiu del segon aniversari de les mobilitzacions contra els registres de la Guàrdia Civil en aquestes dependències el 20 de setembre del 2017 en el marc d’una investigació sobre la logística de l’1-O. Unes protestes amb les quals van justificar la seva presó preventiva.  

Centenars de persones han encerclat els voltants del departament amb cartells per l’«absolució» delsindependentistes jutjats en el Tribunal Suprem i han llançat proclames a favor de la seva excarceració, de la «independència» i advocant a «ho tornarem a fer» que va popularitzar el president d’Òmnium Cultural en l’al·legat final del judici. Els presents també han exigit l’anhelada «unitat» del sobiranisme, a les portes de la sentència del tribunal, i han defensat el «pacifisme» d’aquella protesta. 

Diferents personalitats del món polític, social i cultural, així com familiars dels presos, han llegit fragments de cartes de Cuixart i Sànchez, en les quals defensen que «els poders de l’Estat han ordit a través nostre una operació de càstig contra tots els ciutadans que en els últims anys ens hem expressat en llibertat». «Passi el que passi amb la sentència, conjurem-nos per no defallir, a no parar-nos en el camí cap a la llibertat», ha etzibat Sànchez.

Per la seva banda, Cuixart ha defensat que aquell 20-S va suposar un «punto d’inflexió de la ràtzia repressiva i penal contra el sobiranisme» i ha vindicat el «comportament cívic» i «exemplar» de les persones que van acudir a la concentració».Criminalitzar la manifestació pacífica del 20-S a Barcelona equival a condemnar el dret a la protesta també contra els poders de l’Estat», ha postil·lat.

Els dos dirigents sobiranistes han reafirmat el seu «compromís» i han assegurat que «els jutges no han pogut trobar una gota de penediment». Cuixart i Sànchez han demanat que es «rebutgi el xantatge de l’Estat» i han resituat el focus en l’objectiu de la «independència».

Notícies relacionades

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha posat veu a un fragment del llibre de Cuixart en el qual apunta: «Sí, el 2017 vam desobeir, uns de forma conscient, d’altres inconscientment, però tots invocant el dret de tot ésser humà a actuar sempre d’acord amb la mateixa consciència. I, sí, ho tornarem a fer».

Els manifestants han escridassat el nom de l’exconseller Santi Vila.