congrés

Podem denuncia «persecució política» per la imputació de tres diputats per Alcoa

Els dirigents morats asseguren estar investigats per uns incidents durant una protesta de treballadors

Asseguren que el procediment judicial està ple d'«irregularitats de cap a peus»

undefined49932204 graf4948  madrid  19 09 2019   los dirigentes de podemos yol190919140359

undefined49932204 graf4948 madrid 19 09 2019 los dirigentes de podemos yol190919140359 / MARISCAL

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem denúncia «persecució política» contra la seva formació després que tres diputats (Rafael MayoralYolanda Díaz i Antón Gómez Reino) i una exdiputada del partit morat (Ángela Rodríguez) assegurin que estan sent investigats pel jutjat d’instrucció número 25 de Madrid per un suposat delicte d’atemptat contra l’autoritat que haurien comès durant unes càrregues policials a les proximitats del Congrés, en una protesta dels treballadors de l’empresa Alcoa, el mes de març passat.

«Això suposa una reactivació de les clavegueres de l’Estat», ha sentenciat Mayoral, secretari de Relació amb la Societat Civil i Moviments Socials de Podem. Així, ha demanat la compareixença urgent del ministre d’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, perquè expliqui l’«actuació de policia política inacceptable» que s’està donant. En aquest sentit, Mayoral ha apuntat que els atestats policials a què ha tingut accés expliquen «falsedats». 

Segons han explicat els diputats, ells van ser presents en la concentració dels treballadors d’Alcoa i quan es va produir l’enfrontament amb la policia van intentar intervenir entre les dues parts i es van col·locar entre els agents i els manifestants per calmar la situació. «El que vam fer va ser intervenir perquè deixessin de colpejar els treballadors», ha remarcat Díaz. 

A més, han qualificat el procediment d’«irregular de cap a peus», ja que, segons diuen, se’n van assabentar perquè Mayoral va rebre aquest dimarts passat una citació perquè acudís a declarar l’endemà.

No vaig poder imputar-los

Notícies relacionades

En el que tenen raó els diputats és que la jutge d’Instrucció número 25 de Madrid no pot imputar un diputat, perquè aquests disposen de fur que fa que només puguin ser investigats i, en el seu cas, jutjats pelTribunal Suprem. Aquesta circumstància canviarà, no obstant, dimarts quan es dissolguin les Corts i, llavors, tret que algun d’ells formi part de la Comissió Permanent, perdin la seva condició de diputat i el seu privilegi. Només llavors la magistrada del 25 podria citar-los. En qualsevol cas, la representanció legal dels electes de Podem sempre poden informar al Jutjat de la situació en què es troben.

Fonts jurídiques van recordar altres casos en què un aforat va ser imputat per un jutjat d’instrucció madrileny. El més característic és el del president del PP, Pablo Casado, a qui es va començar a investigar quan companys seus del màster van declarar que no va assistir a classe. Però l’actuació de la magistrada del 25 difereix de la del 51, perquè la jutge del ‘cas màster’ mai va citar a declarar Casado com a imputat, sinó que quan hova considerar convenient va elevar una exposició raonada al Tribunal Suprem, que va ser la que va arxivar el cas.