camí del 10-N

RTVE ofereix un debat electoral a cinc el 4 de novembre i tres 'cara a cara'

La corporació també convida a celebrar-ne un altre amb els set portaveus dels partits amb grup propi al Congrés

zentauroepp47855835 graf5704  madrid  22 04 2019    de izq a dcha  los principal190422221112

zentauroepp47855835 graf5704 madrid 22 04 2019 de izq a dcha los principal190422221112 / JuanJo Martin

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

RTVE ha plantejat un debat electoral el dilluns 4 de novembre amb els candidats a la presidència del Govern dels cinc partits amb més representació parlamentària: Pedro Sánchez, Pablo Casado, Albert Rivera, Pablo Iglesias i Santiago Abascal. La data que s’ofereix per a aquest debat, d’«innegable interès periodístic», seria la del dilluns 4 de novembre i s’emetria per La 1, el Canal 24 Horas, TVE Internacional, RNE i RTVE.es.

Segons ha informat la corporació, també es planifiquen tres debats «cara a cara», un format que ja es va oferir en les passades eleccions andaluses. En aquesta ocasió, s’ha ofert celebrar un debat entre Pedro Sánchez i Pablo Casado; un altre entre Pablo Casado i Albert Rivera, i un de tercer entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. A falta de tancar les dates amb els interessats, la proposta d’RTVE és reservar la setmana del 28 d’octubre a l’1 de novembre.

A més, RTVE s’ha ofert per celebrar un debat entre els portaveus dels set partits amb grup propi al Congrés: el PSOE, el PP, Ciutadans, Unides Podem, VOX, ERC i PNB. En principi, aquesta cita seria divendres 1 de novembre, subjecta també a modificació per acord entre les formacions participants.

La corporació explica que davant de la possibilitat que s’esgotin els terminis per a la celebració d’un nou ple d’investidura, i finalment es convoquin eleccions generals per al pròxim 10 de novembre, està planificant la cobertura informativa.

Així mateix, recorda que en virtut de l’article 9 de la llei de finançament d’RTVE, que insta la Corporació a «programar debats electorals de conformitat amb l’establert en la Llei Orgànica 5/1985, del 19 de juny», és obligació d’RTVE, com a servei públic, oferir la màxima pluralitat possible.

L’administradora única d’RTVE, Rosa María Mateo, ja va remetre una missiva, datada el 16 de setembre, als líders polítics del PSOE, PP, Ciutadans, Unides Podem, ERC, el PNB i Vox per oferir-se a celebrar debats electorals. En la missiva, assenyalava que una vegada es confirmés la pròxima cita amb les urnes, els Serveis Informatius d’RTVE remetrien a totes les forces polítiques una proposta de debats entre candidats «respectuosa amb la Llei Electoral i sempre subjecta a la supervisió de la Junta Electoral Central».

«Estic convençuda que sabrà apreciar el nostre oferiment ja que el partit que vostè representa comparteix la nostra visió de servei a la ciutadania. I per això confio que podrem comptar amb la presència del seu grup», afegia Mateo a la seva carta.

Altres: Mediaset i Atresmedia

De moment, Mediaset també s’ha ofert als líders polítics per celebrar un debat a cinc en cas que hi hagi eleccions el pròxim 10 de novembre, segons ha confirmat a Europa Press fonts del grup, que no han concretat la data d'aquest debat. Per la seva part, Atresmedia ha informat a Europa Press que té les cartes preparades per remetre-les als líders polítics però esperaran que es convoquin les eleccions per enviar-les.

«Hem cursat les cartes corresponents per oferir un debat a cinc», assenyalen des de la companyia que sumeixi la seva proposta a la ja plantejada per l’administradora única d’RTVE, Rosa María Mateo per celebrar debats electorals en cas que hi hagi eleccions.

Mentrestant, desd’Atresmedia  confirmen que tenen les cartes preparades amb la seva oferta de debat electoral per enviar-les als líders polítics però esperaran a la convocatòria d’eleccions per «respecte als temps democràtics».

Polèmica en els últims comicis

La celebració dels debats electorals no va estar exempta de polèmica en les passades eleccions generals, quan finalment es van celebrar dos debats a quatre entre Sánchez (PSOE), Casado (PP), Iglesias (Unides Podem) i Rivera (Ciutadans). Un a TVE i un altre l’endemà a Atresmedia.

Notícies relacionades

En un primer moment, Sánchez va acceptar un debat a cinc a Atresmedia el 23 d’abril que incloïa Vox, mentre que RTVE havia ofert el 22 d’abril un debat a quatre per les limitacions de la Junta Electoral a un debat amb Vox a la cadena pública. Aquesta decisió de Sánchez de no anar a la pública va desencadenar les crítiques dels Consells d’Informatius de la Corporació. Però, finalment, la Junta Electoral també va resoldre en contra de celebrar el debat a cinc a Atresmedia.

Després d’aquesta resolució, Atresmedia va mantenir la seva proposta de debat el 23 d’abril, aquesta vegada a quatre. RTVE va decidir en principi mantenir la seva proposta de debat a quatre el 22 d’abril però després el va passar al 23. Rivera, Casado i Iglesias, van assenyalar que mantindrien el seu compromís amb Atresmedia mentre que Sánchez es va decantar per RTVE, tot i que finalment va rectificar i va decidir anar a dos debats, un el dilluns 22 a RTVE i un altre el dimarts 23 a Atresmedia.