La policia localitza 1,2 milions d'origen desconegut de Josep Pujol a Andorra

En un informe amb l'última comissió rogatòria descriu la mecànica de blanqueig que mantenia amb el seu germà Jordi

Els investigadors situen una nova fundació en l'òrbita de la família de l'expresident de la Generalitat

 

  / EFE / ZIPI

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat / Ángeles Vázquez

La resposta de les autoritats andorranes a la comissió rogatòria remesa pel jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata en el ‘cas Pujol’ ha permès «acreditar que el total d’ingressos en efectiu» dels comptes a Andbank de Josep Pujol Ferrusola és «d’origen desconegut, ja que no es té cap constància del seu origen» i no s’ha aportat «cap justificació mercantil» que els deslliuri de la sospita del blanqueig de capitals que s’imputa, entre altres delictes, als membres de la família de l’expresident català Jordi Pujol Soley.

En l’últim informe policial aportat al Jutjat Central d’Instrucció número 5, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, s’afirma que en el subcompte en euros de què Josep Pujol disposava a Andbank es van realitzar tres ingressos per un valor total d’1.231.723 euros. Només s’ha pogut determinar que un, realitzat el 3 de juny del 2010, per 244.953 euros, procedia de dos comptes dels quals era titular el seu germà gran Jordi. 

Primer a Jordi i després a Josep

També acaba apareixent Jordi amb una transferència rebuda en el compte AN 81756 per 146.490 dòlars, ordenat per la societat Colil Capital des del Banco Zaragozano. El banc corresponsal va ser el Bank of New York. Andank «no disposa d’informació addicional en els seus registres que permeti identificar el motiu», lamenta la policia, que afegeix que a través de la comissió rebuda des de Curaçao s’ha sabut que com a director general d’aquesta entitat figurava Juan Manuel Rosillo Cerrejón, que també va transferir 50.000 dòlars des del Banque du Gothard (Mònaco), primer a un compte de Jordi Pujol Ferrusola i després al del seu germà Josep. Rosillo va ser condemnat a 6 anys i mig de presó, però va fugir a Panamà, on va morir.

L’informe recorda la relació entre aquest i el primogènit de l’expresident a través d’abonaments i càrrecs en els seus comptes. Una cosa sobre la qual torna a insistir al tractar, segons Josep Pujol, del préstec per 960.000 euros que va fer a Jorge Barrigón per comprar accions de la seva empresa d’helicòpters a Andorra Heliand. Els investigadors afirmen que es tracta d’una «tapadora» amb què els germans es van poder «desvincular dels diners ingressats en els seus comptes d’Andabank, l’origen dels quals és desconegut, per ingressar-los en el compte del BPA de Josep».

Segons els agents, el préstec «va emmascarar» i «va justificar» una «sèrie d’ingressos i retirades de fons amb uns orígens desconeguts». Per arribar a aquesta conclusió, es té en compte que a Josep se li va intervenir una nota en la qual descriu la quantia dels bitllets que va donar a Barrigón; cada vegada que aquest procedia a tornar una part del suposat préstec es produïen ingressos en els comptes dels dos germans. Jordi en va destinar una part a «la injecció de fons opacs en casinos de Mèxic», segons el document.

Nova fundació

Notícies relacionades

Altres operacions a què es refereix l’informe són les que apareixen sota el concepte «Abonament/càrrec Arbit mateix compte». Després d’assenyalar que Arbit és una criptomeda o «una forma d’actiu digital», la Udef enumera diverses societats anomenades així al Brasil, l’Argentina, Madrid i Barcelona. En el seu subcompte en dòlars es van detectar càrrecs i abonaments derivats de la compra d’accions de societats, com ara la colombiana Brink’s de Colòmbia per 150.401 dòlars i la suïssa Ciba Holding, que apareix vinculada als ‘Papers de Panamà’. Es van pagar 161.282 dòlars canadencs a Shore Gold, una entitat dedicada a l’explotació de diamants.

L’informe també destaca «l’existència d’una nova fundació en la família Pujol», la panamenya Fundació Party, en la qual figura com a principal beneficiari el mateix Josep Pujol. Malgrat això, els agents també han trobat que va fer una injecció de 600.000 euros des d’un dels seus comptes.