'CAS GÜRTEL'

Camps no es lliurarà de ser jutjat per la Gürtel

L'Audiència Nacional rebutja el recurs amb què pretenia evitar la vista oral pel contracte de Fitur amb Orange Market

La sala penal considera que hi ha indicis suficients que va actuar per l'elevat deute contret del PP valencià

zentauroepp43385450 valencia 18 5 2018 pol tica  francisco camps  el expresident190709180817

zentauroepp43385450 valencia 18 5 2018 pol tica francisco camps el expresident190709180817 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’expresident valenciàFrancisco Campsno es deslliurarà del banc dels acusats. La Secció Quarta del Jutjat Penal de l’Audiència Nacional ha rebutjat el seu últim intent per intentar evitar el judici pels contractes firmats per la Generalitat amb l’empresa Orange Market, de la trama Gürtel, per assistir el 2009 a la fira de turisme Fitur.

La sala penal ha rebutjat el recurs del polític valencià contra la interlocutòria de transformació en procediment abreujat (equivalent al de processament al sumari), al considerar acreditats els indicis de criminalitat que exigeix la llei per jutjar-lo, independentment que siguin suficients o no per condemnar-lo.

La resolució, que té en compte que els expositors que van participar en les reunions prèvies a l’execució dels contractes van afirmar que se’ls va informar que serien autoritzats per Presidència i que els duria a terme Orange Market, detalla els indicis de la participació directa i personal de Camps en l’adjudicació irregular de l’estand de grans esdeveniments.  

Entre ells, l’existència de deutes del PP de València amb Orange Market, els procediments de pagament i la seva «estreta relació» amb  Álvaro Pérez, ‘El Bigotes’.

Per al tribunal, «les adjudicacions de contractes direccionats per Camps es van produir amb la finalitat de guanyar temps i calmar Pérez davant dels continus requeriments que feia (pressionat per Pablo Crespo i Francisco Correa) perquè se saldés deute del PP valencià, cada cop més gros, amb Orange Market, que creava una situació difícil per a la subsistència de l’empresa». 

Reobertura de la causa 

Notícies relacionades

L’Audiència Nacional va ordenar reobrir aquesta peça per investigar Camps el setembre de l’any passat, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció després del que va declarar Ricardo Costa, secretari general del PP valencià, al judici pel finançament il·legal del PP d’aquesta comunitat autònoma. Quan el jutge el va imputar, li va atribuir els delictes de prevaricació administrativa i frau a l’administració, però només va incloure el primer a la interlocutòria de transformació. 

Per la seva part, Anticorrupció sol·licita dos anys i mig de presó per a Camps pels delictes de prevaricació i frau en relació amb els contractes valencians firmats amb la ‘Gürtel’. Segons la fiscalia, el dirigent del PP va influir perquè s’adjudiquessin sota corda el contracte de grans esdeveniments per a Fitur entre els anys 2005 i 2009 a l’empresa Orange Market, filial valenciana de les empreses de Correa. Assenyala que ho va fer «per acontentar» els gestors de Correa «davant de l’elevat deute acumulat fins a l’any 2008» amb ells per la preparació d’actes del partit .