COMPAREIXENÇA

El Síndic admet que el seu viatge amb imputats en el 'cas 3%' «va ser un error»

Ribó sosté que va ser un assumpte «personal», nega vincles amb els investigats i acusa l'oposició de «difamar»

Cs portarà l'assumpte a l'Oficina Antifrau perquè el traslladi a la fiscalia si veu indicis d'algun delicte

jregue47430736 grafcat5950  barcelona  espa a   20 03 2019   el s ndic de g190903204533

jregue47430736 grafcat5950 barcelona espa a 20 03 2019 el s ndic de g190903204533 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Síndic de GreugesRafael Ribó, ha comparegut aquest dilluns en comissió parlamentària per donar explicacions sobre el seu viatge a Berlín per veure la final de la Champions del 2015 junt amb diversos empresaris i càrrecs de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). En el mateix ‘jet’ privat van viatjar Josep Antoni Rosell, llavors director general d’Infraestructures.Cat i l’empresari Jordi Soler, que hauria pagat el trasllat, tots dos investigats per l’Audiència Nacional.

Ribó ha afirmat que es tracta d’un assumpte «personal», però a preguntes dels grups parlamentaris ha reconegut que «va ser un error», un «excés de confiança», i ha assegurat que si l’hi tornessin a oferir no ho acceptaria. 

El Síndic ha reivindicat que va comprar ell mateix les entrades per al partit al qual preveia assistir, segons ha explicat, amb un amic «del món artístic català». No obstant, l’amic no hi va poder anar i, llavors, l’exdiputat de CDC Ramón Camp el va convidar a anar amb «un grup del Bages». «Ho vaig acceptar i puc dir categòricament que no tinc cap relació amb cap altra persona d’aquest viatge», ha remarcat . «La gran majoria que anaven en aquest avió ni els conec ni en sé els noms [...] Si els he conegut és perquè els he llegit en els mitjans de comunicació», ha assegurat, i ha negat que hi hagi «algun indici, prova o possibilitat» que indiqui el contrari. 

Ribó ha carregat contra els grups parlamentaris que han denunciat aquesta fotografia i els ha emplaçat a exercir la «màxima llibertat de crítica», però la «nul·la llibertat de difamar». «No és admissible la difamació, el ‘tot s’hi val’, el jugar amb mentides», ha etzibat, i ha censurat que mentir «és greu en democràcia parlamentària».

«¿Com volen tenir credibilitat per demanar aclariments si la informació és falsa?», ha dit, i ha suggerit que la seva compareixença respon a interessos partidistes. «¿Interessa el vol de la final de la Champions? En absolut», ha asseverat. 

Notícies relacionades

El Síndic ha etzibat que ha estat «amenaçat de mort per combatre la corrupció» i ha demanat als grups que garanteixin la presumpció d’innocència. «Però som en un país en què no n’hi ha. I és un tractat europeu que hem subscrit. Quan es tracta d’enfangar, això no existeix», ha reblat. 

Ciutadans (Cs) ha anunciat que portarà el cas a l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) i que, si aquest ens ho veu necessari, el traslladarà a la fiscalia. El diputat Carlos Carrizosa li ha exigit que dimiteixi «immediatament» i surti de les «basses de la corrupció catalana». El seu mandat va caducar al febrer però la falta d’acord entre grups impedeix un nou nomenament.