ERC perseverarà pel Govern de concentració

Els comuns i la CUP tornen a travessar la proposta republicana

24/07/2019 El vicepresidente y consejero de Economía y Hacienda de la Generalitat, Pere Aragonés, interviene desde su escaño en una sesión del pleno del Parlament de Catalunya.

24/07/2019 El vicepresidente y consejero de Economía y Hacienda de la Generalitat, Pere Aragonés, interviene desde su escaño en una sesión del pleno del Parlament de Catalunya. / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Pere Aragonès i Marta Vilalta, el tàndem extramurs que dirigirà els designis d’ERC en el dia a dia, tutelats pel binomi Oriol Junqueras-Marta Rovira, es va estrenar aquest dilluns davant dels mitjans. El flamant coordinador nacional republicà, després de les votacions de diumenge, va anunciar que el seu partit no desistirà en el seu afany per aconseguir un Govern de concentració. «Serem perseverants» va afirmar quan se li va recordar que aquest mateix matí tant els comuns com la CUP, presumptes socis d’aquest no menys presumpte Executiu, havien tornat a desmarcar-se de la proposta.

En el pla d’ERC, el Govern de concentració inclouria Junts per Catalunya, a més de comuns i la CUP. Precisament els postconvergents van aprofitar la displicència de les altres dues forces per assenyalar que no entrarien «en un debat que no existeix». Més enllà d’això, la regidora Elsa Artadi va amonestar els republicans per iniciar una «subhasta» amb les possibles respostes a la sentència del Tribunal Suprem. 

Llavors, ¿per què insisteix Aragonès? Segons es dedueix de les seves paraules, els republicans creuen que aquesta acumulació de forces, pròxima al 60% de l’electorat, forçaria, si es mantenen estretes les files en el temps, una negociació amb l’Estat. O com a mínim, que s’asseurà a dialogar.

Hi pot haver altres raons, més tàctiques. ERC, que rep el vent de les enquestes a la seva popa, ha fugit sempre de la imatge que està segant l’herba sota els peus de Quim Torra. Per allò que queda lleig. Així, la millor manera de demostrar la seva lleialtat és promovent un enfortiment d’aquest Govern. Per això la pressió republicana sobre els comuns sobre el pressupost del 2020 i la mateixa proposta de Govern a quatre.

Respostes negatives 

Notícies relacionades

Si Jéssica Albiach, via Twitter, va assenyalar que els comuns no estaran «mai» en un Govern amb JxCat, la CUP va asseverar, a través del seu diputat Carles Riera, que els anticapitalistes no anhelen entrar en cap Executiu «autonòmic». Per a Riera, la resposta a la sentència, que sembla dura, que procedeix és la «desobediència».

Aragonès, per la seva banda, va reclamar concreció als anticapitalistes: «Que expliquin exactament què volen que desobeïm. La qüestió no és de gestos ni de retòrica, sinó de quins beneficis podem obtenir» d’aquesta desobediència.