A L'ESPERA DE LA SENTÈNCIA DE L'1-O

La CUP rebutja un govern de concentració i critica l'estratègia de JxCat i ERC

Carles Riera acusa les formacions del Govern de voler anar a «preservar l'autonomia»

carles-riera-cup

carles-riera-cup

2
Es llegeix en minuts
ACN

El diputat de la CUP Carles Riera ha rebutjat amb rotunditat la formació d’un govern de concentració coma resposta a la sentència del Tribunal Suprem en el judici de l’1-O. Riera ha lamentat l’estratègia de JxCat i ERC, a qui ha acusat de voler «enfortir» les institucions per anar cap a un «escenari d’estabilitat dins dels marcs legals».

«La CUP no té a la seva agenda un govern de concentració autonòmic, de cap manera», ha afirmat el dirigent cupaire durant una entrevista a Catalunya Ràdio. Ha dit que aquesta fórmula només tindria el seu recolzament en un escenari de ruptura amb l’Estat, una possibilitat que ara veu «lluny». Segons el seu parer, un govern de concentració ara seria «posar el carro davant dels bous» i ha remarcat que «no té cap sentit» participar en un Govern que «només aspira a preservar l’autonomia».

Riera ha afirmat que tot i que enl’independentisme  hi ha coincidència d’opinions quant a la desobediència civil com a estratègia de cara a la sentència del judici de l’1-O, no n’hi ha quant a la desobediència institucional. En aquest sentit, apunta la discrepància relativa al significat d’«enfortir» les institucions com a resposta a la resolució del Suprem. Per als cupaires, una institució forta és «aquella que no acata les decisions de l’Estat que limiten drets socials, civils i polítics» i que està disposada a desobeir amb totes les conseqüències. En canvi, denuncia Riera, per a JxCat i ERC enfortir les institucions és «anar cap a un escenari d’estabilitat institucional dins dels marcs legals».

Amnistia o indult

Riera apunta que la CUP aposta per l’amnistia  com a solució política davant d’una sentència que no sigui absolutòria per als líders independentistes jutjats al Suprem. Ha defensat que la fórmula de l’amnistia «forma part d’una victòria». En canvi,l’indult  és «políticament una derrota» ja que implica, des del punt de vista de la CUP,

La CUP no es planteja celebrar eleccions al Parlament com a resposta política a la sentencia, però admet que aquesta opció s’haurà de posar sobre la taula si el Govern de Quim Torra no avança cap a la confrontació amb l’Estat. «Si el Govern ha de seguir com fins ara, que no fa cap pas cap a l’exercici de l’autodeterminació i fa polítiques públiques absolutament conservadors... si això continua així, més val que hi hagi eleccions», ha dit Riera.

Notícies relacionades

Pel que fa alspressupostos de la Generalitat, Riera ha deixat clar que no tindran el recolzament de la CUP «de cap manera» perquè les seves propostes no tenen cabuda en el projecte de comptes que presentarà el Govern.