l'audiència nacional decideix posar-lo en llibertat

L'Audiència Nacional rebutja extradir l'exgeneral chavista Hugo Carvajal

L'antic cap de la contraintel·ligència amb Hugo Chávez està acusat de narcotràfic

Va ser detingut a Madrid el mes d'abril passat i enviat a presó provisional

zentauroepp47733957 hugo carvajal190916111613

zentauroepp47733957 hugo carvajal190916111613 / Miguel Gutierrez

2
Es llegeix en minuts
EFE

La Secció Tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional ha denegat l’entrega de l’excap de la Intel·ligència militar de Veneçuela Hugo Armando Carvajal als EUA, que el reclamava per associació il·lícita i tràfic d’estupefaents i d’armes en el context de les seves relacions amb les FARC colombianes i en un termini d’uns 20 anys. Segons informen fonts jurídiques, a l’espera que les raons de fons es donin a conèixer aquest dimarts en una resolució, el tribunal presidit per Alfonso Guevara ha acordat després de la deliberació que el chavista no sigui entregat a les autoritats nord-americanes i ha ordenat la seva immediata posada en llibertat, contra criteri de la Fiscalia, favorable a l’extradició.

Carvajal va ser detingut a Madrid el mes d’abril passat i enviat a presó provisional per ordre del Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional davant del seu elevat risc de fuga, ja que estava sent reclamat pels EUA per delictes greus, havia entrat a Espanya amb documentació falsa i es negava a ser extradit.

En una vista celebrada el passat 12 de setembre, aquest militar chavista amb 30 anys de carrera va al·legar davant del tribunal que als EUA no el reclamen per «capturar un delinqüent» o per interès a impartir justícia, sinó per aconseguir informació sobre Nicolás Maduro que permeti tombar el govern de Veneçuela. «L’única manera que el general Carvajal té d’eludir la cadena perpètua és proporcionar informació del règim de Maduro per enderrocar aquest règim. Amb això, l’únic que volen és agafar informació, no agafar a un delinqüent», va al·legar la seva advocada, María Dolores de Argüelles, durant la sessió.

Notícies relacionades

Ell mateix va exposar davant dels jutges que de ser jutjat als Estats Units no tindria garantit «dret a la defensa de cap tipus» perquè «tots els que poguessin testificar» a favor seu «estan sancionats, amb el visat retirat a Veneçuela, presos o morts, com Hugo Chávez». «És un artifici bastant intel·ligent. Et deixo sense armes de defensa i vens aquí al que jo vull, que em donis informació», va afegir sobre aquest assumpte la seva advocada, per incidir que a més, «el material classificat de Veneçuela no l’hi donaran perquè no pot treure ni un sol paper que pugui demostrar la seva innocència».

Sobre els fets que se li imputen, va argumentar que la seva relació amb les FARC es va limitar a complir ordres d’Hugo Chávez i es va desenvolupar en el context d’una «comissió» que Colòmbia també havia autoritzat. «La responsabilitat que jo vaig tenir amb aquest grup va ser anar a buscar-los a la frontera i portar-los a Caracas i Cuba, etcètera. Anàvem armats, per descomptat, amb forces especials i comandos i tothom veia que en aquest vehicle venia un cap de les FARC, que havíem de portar-lo per parlar i després tornar-lo protegit a Colòmbia. Era responsabilitat meva que no li passés res», va dir quan va fer ús de l’última paraula.