ERC inicia la successió lenta de Junqueras

La militància secunda el nou liderat extramurs d'Aragonès i Vilalta

La direcció ofereix a Tardà presidir el consell assessor i formar part de l'executiva

jregue49872019 graf2785  barcelona  15 09 2019   el adjunto a la presidenci190915221411

jregue49872019 graf2785 barcelona 15 09 2019 el adjunto a la presidenci190915221411 / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

La militància d’ERC  va recolzar aquest diumenge sense fissures el pla dissenyat per Oriol Junqueras per al seu propi relleu dins el partit. Una successió que obeeix més als estatuts interns del partit, que limita els mandats quadriennals a tres, que a les vicissituds personals dels dos integrants del tàndem. Junqueras i la secretària general Marta Rovira, van aconseguir el lideratge del partit el 2011. La participació en aquesta primera part del congrés va ser del 57,14%.

Els 9.000 militants tenien l’oportunitat de votar (presencialment o per via telemàtica, cada vegada més comuna) cada integrant de l’única llista que es presentava a l’executiva del partit i, per tant, a la presidència del partit. L’esquema que va idear Junqueras va ser el del doble tàndem. Així, al duo president-secretària general, és a dir, Junqueras, a la presó i Rovira, a Suïssa, li seguia un altre duo, el format pel nou coordinador del partit, Pere Aragonès, i per la secretària general adjunta, Marta Vilalta. Aquests seran els que portin el dia a dia del partit.

En la confecció de la llista els republicans han aplicat una variació de l’anomenat ‘model PNB’, consistent a tenir en el partit persones que no tenen una sobrecàrrega de càrrecs institucionals. Si bé el partit basc ho porta fins a les últimes conseqüències, amb la seva famosa bicefàlia entre el president de l’Euskadi Buru Batzar i el candidat a ‘lehendakari’, ERC, fins ara i, previsiblement també a partir d’ara, assumeix que el lideratge pot ser únic en els dos àmbits, l’organitzatiu i l’institucional.

Per tant, aquest liderat extramurs del partit que ja recau en Aragonès és un avançament de la seva elecció com a candidat a les primàries per part de la nova direcció. I molt singularment de Junqueras.

Una de les peces que queda per encaixar és la de Joan Tardà. Fonts del partit expliquen que han ofert a l’exdiputat presidir el consell assessor on figuren exalts càrrecs organitzatius i institucionals d’ERC. Si acceptés, la direcció promouria una modificació estatutària en el pròxim congrés de la tardor perquè el president d’aquest consell assessor sigui un membre sorgit de l’executiva, com ho són determinats càrrecs electes.

Líder aclamat

Notícies relacionades

Com era d’esperar, el més votat dels 21 membres de la llista de l’executiva va ser Junqueras, amb un recolzament del 88,39%. Rovira va obtenir el 86,75%. El tàndem extramurs, Aragonès (82,99%) i Vilalta (84,73%) no es van quedar gaire lluny dels seus referents. El conjunt de la llista va merèixer el 90,39% dels vots. El membre de la llista amb menys recolzament va ser el vicesecretari general de coordinació interna, Lluís Salvadó (71,21%).

El partit decidirà, les pròximes setmanes, la segona part del congrés, en què debatrà la línia política a seguir en els pròxims quatre anys.