FESTA NACIONAL DE CATALUNYA

Quim Torra rememora els episodis de 1714 a través de Twitter

El president ha anat recordant durant el matí el setge de Barcelona per part de les tropes borbòniques en forma de diari

La Diada ha començat a les 9.00 h amb l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova per part d'institucions i entitats

zentauroepp49810811 graf9931  barcelona  11 09 2019   el presidente de la genera190911124455

zentauroepp49810811 graf9931 barcelona 11 09 2019 el presidente de la genera190911124455 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Com és tradicional, la Diada ha començat a les 9.00 hores ambl’ofrena floral al monument del qual va ser el conseller en cap durant la Guerra de Successió de 1714, Rafael Casanova. La Generalitat, el Parlament i l’Ajuntament han donat el tret de sortida a l’homenatge, abans que ho fessin partits i entitats.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut retre el seu particular homenatge, fent un exercici de memòria del que van ser els fets de l’11 de setembre de 1714, la raó per la qual se celebra en aquesta data la festa nacional de Catalunya.

Durant el matí, el president ha anat rememorant el setge de Barcelona per part de les tropes borbòniques en forma de diari hora a hora en el seu compte de Twitter. «L’assalt a Barcelona ha començat cap a les cinc. A la desesperada, els catalans intenten dos contraatacs. El general Villarroel, pel Born. El conseller en cap, Casanova, amb els ciutadans de la Coronela, el segon. No ho aconseguiran. Els dos cauran ferits», ha escrit a les 8.00 h del matí.

«9 del matí de l’11 de setembre de 1714. Caigut Casanova, és el comte de Placència que porta la bandera de Santa Eulàlia. Els combats a Sant Pere de les Puel·les contra els borbònics són ferotges. Destaquen les companyies dels terrissaires, taverners, espardenyers i blanquers», ha continuat una hora més tard.

Notícies relacionades

«10 del matí de l’11 de setembre de 1714. Els combats a la ciutat ja són en molts casos cos a cos. A diferència dels flancs, on els contraatacs no han triomfat, el coronel Thoar aconsegueix fer retrocedir els borbons fins a la bretxa real. També es resisteix al Pla de Palau, amb la bandera de Sant Jordi», afegeix.

Durant la vigília, l’expresident Carles Puigdemont també va voler arremetre contra els que acusen els independentistes d’haver-se apropiat de la Diada, recordant que «no commemora la victòria borbònica. Va néixer per recordar la caiguda de Barcelona en mans de les tropes borbòniques i la conseqüent repressió» i va considerar que «els hereus genètics i polítics dels guanyadors no haurien de sorprendre’s».