sol·licita en la seva memòria anual que es reformi
La fiscalia critica el sistema d'euroordres després del cas de Puigdemont a Bèlgica i Alemanya
Aquesta situació «evidencia una fallida en el principi de confiança mútua», segons l'organisme de Segarra

zentauroepp42575790 graf5786 ginebra suiza 18 03 2018 el expresidente de l190830231112 /
La Fiscalia General de l’Estat creu que el sistema de l’euroordres és «deficient» i aposta per la seva reforma després de les decisions dels tribunals belgues i alemanys, els quals es van excedir de les seves competències a l’entrar a valorar les OEDE de Carles Puigdemont i altres fugits del procés. Aquesta és la conclusió que recull la Memòria de la Fiscalia relativa a l’any 2018 sobre l’«avaluació de l’ordre europea de detenció i entrega», qüestionada pel Ministeri Públic després de les euroordres denegades pels jutges belgues i per la decisió del Tribunal alemany de Schleswig-Holstein d’extradir a Espanya Puigdemont per malversació i no per rebel·lió.
Així, el Ministeri Públic considera que s’han realitzat «tasques de valoració» sobre el grau o intensitat d’alguns elements del tipus penal que, segons el seu parer, «superen obertament» les funcions encomanades per la normativa de l’OEDE als jutges dels estats membres.
Una actitud que posa de manifest les «debilitats» d’un sistema que «s’ha mostrat deficient» i que, per tant, «haurien de ser resoltes en pròximes reformes». Entre aquests problemes, assenyala «els problemes d’accés urgent» de les autoritats judicials espanyoles a serveis de traducció i «les enormes carències detectades en les traduccions». Però sobretot alerta de les «notables discordances entre els països intervinents» en l’execució de les euroordres, quan, per exemple, Bèlgica va al·ludir a un problema formal en la petició del Tribunal Suprem que Alemanya no va qüestionar després amb Puigdemont.
«Sensació agredolça»
Notícies relacionadesAquesta situació que, segons el seu parer, «evidencia una fallida en el principi de confiança mútua» que sosté la cooperació judicial, la qual cosa «hauria de portar a una anàlisi en profunditat a fi de ser corregit per al futur» perquè «l’OEDE pugui respondre adequadament als objectius per als quals va ser creada».
Això sí, la fiscalia apunta als jutges i no als fiscals europeus, ja que «la sintonia mostrada amb les fiscalies d’altres països membres de la UE» –totes van recolzar l’entrega sense condicions– «no s’ha vist reflectida en les decisions adoptades per determinats òrgans judicials», que els ha deixat «una sensació agredolça».
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Tempesta judicial i política Cerdán demana les col·laboracions de Koldo amb la Guàrdia Civil
- Nou lloc El Parlament incorporarà un expert en antiracisme
- Portaveu del PP Sémper anuncia que té càncer en "fase molt primigènia"
- Anàlisi Vox s’obre pas entre les joves
- Els riscos de la xenofòbia / Missatges intimidadors "Ens convertiran en el seu camp de batalla"