catalunya

Ciutadans proposa que la Generalitat necessiti permís del Govern per obrir delegacions

La Diada s'ha convertit en «la festa privada del nacionalisme», afirma Lorena Roldán

zentauroepp49235057 pla mitj  de la portaveu de cs al parlament i candidata a pr190802190347

zentauroepp49235057 pla mitj de la portaveu de cs al parlament i candidata a pr190802190347 / Gerard Artigas

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Ciutadans vol que la Generalitat de Catalunya necessiti de l’autorització del Govern central per obrir delegacions a l’exterior i que les seves activitats estiguin sotmeses a un control, a fi d’evitar que aquests òrgans s’utilitzin per «atacar l’Estat».

Per a això, Cs registrarà al Congrés aquesta setmana una reforma de la Llei d’Acció Exterior, segons ha anunciat en roda de premsa la portaveu de l’Executiva i líder del partit a Catalunya, Lorena Roldán, després de la reunió del Comitè Permanent.

Segons ha explicat, es tracta d’establir mecanismes de control i supervisió perquè «cap govern autonòmic utilitzi l’acció exterior per atacar l’Estat o parlar malament d’Espanya».

Sancions si incompleixen

Per fer-ho, la iniciativa de Cs exigirà l’autorització del Govern central quan una comunitat autònoma vulgui obrir una delegació a l’estranger, establirà que l’Executiu podrà controlar totes les activitats que realitzin aquests òrgans i contemplarà sancions en cas d’incompliment.

Roldán ha assenyalat que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha convertit les ambaixades catalanes en «xiringuitos» on, amb diners públics, «col·loca als seus enxufats» i «fa propaganda del separatisme». «No pot ser que els espanyols, amb els nostres impostos, financem aquests ‘numerets’ i espectacles», ha subratllat, recordant el llaç groc que es va col·locar a la façana de la delegació del Govern a Londres i que després es va haver de retirar.

La Diada, «festa privada del nacionalisme» 

Notícies relacionades

D’altra banda, Roldán ha indicat que Ciutadans no participarà aquest dimecres als actes institucionals amb motiu de la Diada, el Dia de Catalunya, que «hauria de ser una festa de tots els catalans» però que s’ha convertit en «la festa privada del nacionalisme».

Després d’afirmar que en aquests actes «s’exclou i s’expulsa a més de la meitat dels catalans» –els que no són independentistes–, la portaveu ha dit que Cs estarà «defensant els drets i llibertats de tots els catalans». A més, demanaran la compareixença de Torra al Parlament perquè detalli «quant costa als catalans» aquesta celebració.