document

Les 10 mesures més destacades de la proposta de Sánchez

El PSOE proposa derogar la llei mordassa i regular l'eutanàsia, entre d'altres

GRAF5574 MADRID, 3/9/2019.- El presidente del Gobierno en funciones y secretario general del PSOE, durante la presentación hoy martes del acuerdo programático para un gobierno de progreso con el que espera conseguir los votos necesarios para su investidura.EFE/Chema Moya

GRAF5574 MADRID, 3/9/2019.- El presidente del Gobierno en funciones y secretario general del PSOE, durante la presentación hoy martes del acuerdo programático para un gobierno de progreso con el que espera conseguir los votos necesarios para su investidura.EFE/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El PSOE, per mitjà del seu líder, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimarts a Madrid un total de 370 propostes per a un programa comú progressista. A continuació, les 10 mesures socials més destacades del document fet públic avui.

1) Ocupació digna: Reforma laboral.

En el primer apartat del document el PSOE es compromet a modificar "els aspectes més lesius de la reforma laboral del 2012, que inclogui els següents aspectes:"

- Ampliar l’àmbit temporal del conveni col·lectiu, més enllà de les previsions contingudes en aquest, després de l’acabament de la seva vigència i fins a la negociació d’un de nou.

- Revisar les causes i el procediment per a la modificació substancial de les condicions de treball.

- Reduir la dualitat entre treballadors indefinits i temporals, la inestabilitat i la rotació laboral.

- Reforçar l’obligació de constància expressa de l’horari de treball en

el contracte a temps parcial.

2) Pensions.

El PSOE proposa "el blindatge a la Constitució del Sistema Públic de Pensions i en continuarem impulsant l’enfortiment i sostenibilitat, reprenent el diàleg social i la negociació amb la resta de forces polítiques en la Comissió del Pacte de Toledo." I garanteix "l’actualització de les pensions d’acord amb l’evolució de l’IPC real, augmentant en gran manera les pensions mínimes i les no contributives".

3) Ingrés mínim vital. 

Al document els socialistes es comprometen "a continuar implementant un Ingrés Mínim Vital (IMV) que constarà de dos pilars: 1) la millora de les prestacions per fill a càrrec per a les llars en situació de pobresa i 2) el desenvolupament d’un mecanisme de garantia d’ingressos per a llars sense ingressos i molt baixos ingressos".

4) Paternitat i maternitat. 

El PSOE aposta per continuar "impulsant l’equiparació dels permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles. Ho farem de forma progressiva, perquè aquests permisos siguin totalment iguals (16 setmanes), intransferibles i retribuïts al 100% el 2021, modificant aquelles traves actuals que dificulten la no-simultaneïtat dels permisos."

5) Violència masclista: només sí és sí.

Els socialistes defensa una reforma "de la legislació penal per garantir que el consentiment de la víctima sigui clau en els delictes sexuals, de manera que si una dona no diu SÍ, totes les altres coses són NO. És a dir, "només sí és sí".

6) Vivenda. 

Entre les diverses propostes sobre vivenda, el PSOE es compromet a "aprofundir en les mesures ja adoptades per frenar les pujades abusives del lloguer, estudiant noves opcions de caràcter normatiu ,

fiscal i estadístic, com l’índex estatal de rendes de referència." Així mateix, els socialistes aposten per establir "un marc legal que defineixi la vivenda buida i la gran forquilla de vivenda, i que posi a disposició de les comunitats autònomes i els ajuntaments diferents eines per a la seva detecció i per mobilitzar-les amb finalitats socials a preus raonables".

7) Eutanàsia.

El PSOE proposa donar "una resposta jurídica, sistemàtica, equilibrada i garantista a les demandes sostingudes de la societat actual en relació amb el final de la vida. Per a això, impulsarem una Llei de drets i garanties de la dignitat de la persona davant del procés final de la seva vida, així com la Llei Orgànica de Regulació de l’Eutanàsia, i la seva inclusió a la cartera comuna de serveis del Sistema Nacional de Salut".

8) 'Llei mordassa'.

Sánchez aposta per aprovar “una nova Llei de seguretat ciutadana, que substitueixi la “Llei

mordassa”, per garantir l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i

reunió pacífica.

9) Dentista.

El PSOE es compromet a "introduir progressivament l’Atenció a la Salut Bucodental de la població en cartera de serveis del SNS començant el 2020 i fins al 2023".

10) Tancar la bretxa de gènere en STEM.

Notícies relacionades

Sánchez promet potenciar "les vocacions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) entre les noies per tancar la bretxa de gènere en aquests estudis. Plantejarem la matrícula gratuïta el primer any, per a les noies que es matriculin en carreres on hi hagi de mitjana menys d’un 30% d’estudiants dones, i estudiarem l’aplicació de punts addicionals a les sol·licituds de beques per a aquests estudis de grau i postgrau.

Aprovarem un programa per desenvolupar, atreure i retenir el talent de les dones. Un programa que inclogui un complet paquet de mesures per potenciar la contractació sense biaixos i la creació d’entorns de treball diversos".