EL DILEMA CATALÀ

Budó replica a ERC que Torra no preveu ni eleccions ni una qüestió de confiança

Insta Aragonès que aconsegueixi un pacte de pressupostos i minimitza l'augment de l'atur

Critica la proposta de Pedro Sánchez sobre Catalunya però manté la via del diàleg

h 3507778

h 3507778 / Bernat Vilaro

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Missatge clar de la portaveu del Govern de Quim Torra, Meritxell Budó, a ERC després de la reunió d’aquest dimarts del Consell Executiu. Davant de la hipòtesi d’ERC d’un avenç electoral si no s’aproven els pressupostos del 2020 o de plantejar un Govern de concentració, Budó ha tancat la porta a les dues opcions i ha demanat al vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, aconseguir un acord sobre els comptes.

"A qui correspon si hi ha d’haver eleccions o una qüestió de confiança és al president Torra, que no ha manifestat la seva voluntat en aquest sentit", ha apuntat. I ha afegit que ERC no ha airejat en les reunions del Govern les seves propostes: "Una altra cosa és que membres del Govern, fora del Govern, hagin fet les seves declaracions", ha apuntat. "No contemplem cap altra cosa que no sigui l’aprovació del pressupost i confiem que es tirin endavant els recolzaments per aprovar-los", ha remarcat, en un missatge a Aragonès, de qui ha confirmat que ja ha iniciat els contactes negociadors.  

"Res nou" sobre Sánchez

"Es pot debatre de tot, el dret d’autodeterminació és un dret, podem exercir-lo", ha contestat Budó a la proposta del líder del PSOE Pedro Sánchez sobre Catalunya barrant el pas a la celebració d’un referèndum. "Es posa en evidència que l’encaix entre Catalunya i Espanya no és una qüestió de convivència a Catalunya sinó política que es pot resoldre políticament", ha afegit, afirmat que la proposta de Sánchez no és "res nou". La consellera ha mantingut oberta la via del diàleg sempre que es pugui abordar l’autodeterminació: "La Generalitat mai es va aixecar de la taula de diàleg, sempre ho hem manifestat. Va ser el Govern qui es va aixecar. Diàleg és poder parlar de tot sense exclusions, poder parlar del dret d’autodeterminació".

L’augment de l’atur

Sobrel’augment de l’atur a Catalunya a l’agost, el més notable des del 2011, Budó ha minimitzat les xifres: "Les dades de l’agost no són una bona xifra, sempre l’agost és un mal mes, que coincideix amb l’acabament de la temporada turística, l’atur ha disminuït un 2,4% respecte al 2018".

Notícies relacionades

D’altra banda, la Generalitat ha decidit interposar un requeriment previ a iniciar la via judicial per l’àmbit contenciós administratiu contra el Ministeri d’Exteriors per l’informe ‘La realitat sobre el procés independentista’, difós per la secretaria d’Estat de l’Espanya Global, perquè "perjudica la imatge de Catalunya, sobretot a l’estranger i vulnera la presumpció d’innocència" dels processats per l’1-O.

I respecte a la decisió del PSC de no assistir a l’acte institucional de la Diada que organitzen el Parlament i el Govern al sentir-se exclosos pel contingut de la celebració, que inclourà referències als presos i desplaçats a l’estranger pel procés, Budó ha afirmat que la majoria de la societat considera "que la presó i l’exili són injustos, inclosos votants del PSC" i ha afirmat que li sap "molt greu" que els socialistes no assisteixin a l’acte.