JUDICI DEL PROCÉS

Neix Tsunami Democràtic per impulsar la desobediència civil com a resposta a la sentència de l'1-O

La iniciativa, que ha rebut el recolzament de Puigdemont, Torra i Junqueras, crida l'independentisme a recuperar la iniciativa

diada

diada

2
Es llegeix en minuts
ACN

Quan falten pocs dies per la Diada i amb l'horitzó immediat de la sentència del judici de l'1-Osentència del judici de l'1-O, aquest dilluns s'ha presentat Tsunami  Democràtic, una iniciativa que busca impulsar la desobediència civil com a resposta a la decisió del Suprem. La idea ja ha rebut el recolzament dels dirigents independentistes, començant por Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.

La campanya s'ha llançat a través de les xarxes socials per organitzar una resposta "desobedient i no violenta" a la sentència. "Recuperem la iniciativa. Amb la no-violència i amb la desobediència civil com a instruments, avancem-nos a la sentència. Canviem l'estat de les coses", afirmen en el seu missatge inicial.

La iniciativa, que suma veus de la política i de la societat civil, no té ara per ara portaveus oficials. Ja ha rebut el recolzament, a més del de Puigdemont i Junqueras, de Quim Torra, Pere Aragonès, Ester Capella, Alfred Bosch (Govern), Roger Torrent (Parlament), Oriol Junqueras, Marta Rovira (ERC), Josep Costa (JxCat), Toni Morral (JxCat i Crida), Mireia Boya, David Fernández, Mireia Vehí (CUP), i Jordi Cuixart (Òmnium), entre d'altres.

A les 10.00 hores d'aquest dilluns, la plataforma ha publicat el manifest 'Primera onada: Un mar de fons', en el qual avisa que la sentència del Suprem pot "agreujar encara més" la "desorientació i frustració" acumulades per la "repressió" de l'Estat. A partir d'aquí, la iniciativa insta la ciutadania a la mobilització: "Per tornar a generar esperança és necessari que ens posem en marxa. El compromís d'homes i dones que durant generacions han exercit i guanyat els seus drets en tantes lluites ens anima".

"Cap violència, tota la fermesa"

El col·lectiu remarca que "la lluita pels drets fonamentals no es pot deixar per més endavant". "Ens interpel·la ara. Ho farem pacíficament, amb serenitat i convenciment. Democràticament, amb determinació i de manera organitzada", avancen. "Els nostres ideals defensen les llibertats irrenunciables i persegueixen la justícia social. Ens servim de la lluita no-violenta i de la desobediència civil com estratègies transformadores. Cap violència, però tota la fermesa", remarca el manifest. 

Notícies relacionades

Expliquen que el moviment és "col·lectiu i transversal" i no defuig la "incomoditat que pot resultar de l'exercici dels drets fonamentals i la transformació social". "L'assumim", afirmen.

Remarquen que no són una nova organització, sinó una "campanya constant, contínua, inesgotable". I conclouen: Hi ha resposta. Hi ha estratègia. Comença una nova onada i tu n'ets protagonista".