Societat Civil prepara una ronda de contactes per evitar el divorci amb Cs

La plataforma se citarà a partir del setembre amb les forces constitucionalistes per llimar asprors i buscar unitat d'acció

jregue48920774 barcelona 03 07 2019 politica entrevista con el nuevo presid190827201701

jregue48920774 barcelona 03 07 2019 politica entrevista con el nuevo presid190827201701 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa temps que la pugna en el grup constitucionalista passa factura a Societat Civil Catalana (SCC), que ja prepara trobades amb Cs, PSC i PPC per evitar una fractura. L’entitat, que ha tingut quatre presidents diferents en tan sols vuit mesos, va diagnosticar que després del furor de les mobilitzacions de la tardor del 2017 havia de reformular la seva estratègia per modelar-la a posicions menys reactives. El llavors president José Rosiñol en va dibuixar un primer esbós però la seva aposta pel "diàleg" li va costar els primers xocs, especialment quan va voler reunir-se amb l’ANC i Òmnium i més encara quan van emergir acusacions d’irregularitats que el van desbancar. Quan Josep Ramón Bosch va tornar al capdavant, va posar l’accent en el "catalanisme", i algunes de les seves declaracions van desencadenar baixes a la plataforma.

La cohesió de l’espai es va encarregar després a l’exdiputat del PPC Fernando Sánchez Costa, que va fonamentar una cúpula heterogènia que va ser avalada pel 97% dels socis. Tot i així no va esquivar les polèmiques. No es va desmarcar de les tesis dels seus antecessors, i va enervar Cs quan en una entrevista a Europa Press va apostar per encarrilar l’independentisme cap a un objectiu de millorar Catalunya i tot Espanya al·legant que "no pots dir ‘no’ a dos milions de persones". En l’entitat se sacsegen les crítiques i, segons fonts internes, preparen trobades amb tots els partits constitucionalistes per evitar més discòrdies.

De moment, no han contactat amb els seus màxims dirigents, però consideren que emprendre una ronda de contactes milloraria la seva entesa i donaria una imatge d’unitat que anhelen. Sánchez Costa encara no s’ha presentat formalment davant d’ells perquè va assumir el càrrec a l’inici de l’estiu.

Notícies relacionades

"Hi ha una divisió absoluta, que no hi era el 2017", apunten des de SCC, però s’esforcen a deixar clar que no hi ha "divorci": "No ens poden exigir que assumim les tesis d’un partit perquè no és el paper d’una entitat civil", abunden. 

Les desavinences venen de lluny. En el primer aniversari de les marxes d’aquell octubre, la formació "va contraprogramar" l’acte de SCC perquè no els va convèncer per tornar als carrers. Això sí, hi van enviar representants. Tampoc els va agradar que l’entitat no s’afegís a la seva crida a despenjar llaços. "S’han reobert aquestes ferides", certifiquen aquestes fonts, "però ningú ha dimitit malgrat les diferències", conclouen.