EL BARCO ARRIBA DIVENDRES

L''Audaz' portarà a Espanya 15 immigrants de l''Open Arms'

Defensa va aconsellar que el trasllat es faci per mar i no amb avió d'acord amb criteris tècnics de seguretat

Calvo remarca la "solidaritat" del país, després dels atacs per dir que el vaixell no té permís per rescatar

A migrant reacts as he disembarks the Spanish rescue ship Open Arms NGO, after it arrived in Lampedusa, Italy, August 20, 2019. REUTERS/Guglielmo Mangiapane

A migrant reacts as he disembarks the Spanish rescue ship Open Arms NGO, after it arrived in Lampedusa, Italy, August 20, 2019. REUTERS/Guglielmo Mangiapane / Guglielmo Mangiapane (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El barco 'Audaz' de l’Armada arribarà aquest divendres al port de Lampedusa amb la missió de recollir quinze immigrants del contingent rescatat per l’'Open Arms', la quota que Espanya es va comprometre a acollir en l’acord de repartiment amb uns altres cinc països de la UE. L’Executiu ha explicat aquest dijous que la decisió de portar-los per via marítima i no amb avió, com va demanar l’ONG, s’ha basat en criteris de seguretat plantejats per les Forces Armades. 

"Ha sigut la logística del ministeri de Defensa que va dir que era més segur i més fàcil fer el trasllat per mar que per aire", ha confirmat la vicepresidenta, Carmen Calvo, després de concretar que va ser l’alt comandament militar el que va valorar tècnicament quines eren les millors condicions. L’'Audaz' pertany als Barcos d’Acció Marítima (BAM) i és un dels més moderns de la flota espanyola. Des de la seva avarada fins ara ha participat en l’Operació Atalanta, que protegeix les embarcacions de l’atac dels pirates. Dilluns a la tarda va sortir des de Rota idivendres al matí arribarà a Lapedusa. 

Calvo ha explicat que la decisió definitiva de la justícia italiana va arribar quan l’'Audaz' estava pràcticament a mig camí i que el Govern va decidir que el més adequat era que portés la quota d’immigrants que Espanya acollirà. 

Notícies relacionades

"La decisió del president en funcions va ser digna del país que governem. La nostra intenció era recollir tots els migrants per portar-los a un port segur i a un país solidari, i pel camí va intervenir la justícia italiana, així que resultava més útil que acabés la seva ruta i que porti la quota que ens correspon", ha explicat. La portaveu no ha concretat on seran acollits aquests quinze immigrants però ha agraït la solidaritatdels ajuntaments  i les comunitats autònomes, que les últimes setmanes s’han ofert a rebre’ls. 

Calvo ha preferit evitar respondre a l’allau de crítiques que ha rebut les últimes hores després d’afirmar que l’'Open Arms' no té permís per rescatar. Preguntada pels qui l’acusen d’assemblar-se al ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, ha ironitzat. "Tothom sap que m’assemblo molt a Salvini, de tota la vida", ha conclòs.