INVESTIDURA EN L'AIRE

Sánchez torna a la Moncloa sense encarrilar la negociació

El president es prepara per reunir-se amb els partits nacionalistes la setmana que ve

El Govern i Podem tornen a la guerra de retrets mutus després de l'oferta d'Iglesias

undefined49380626 madrid 09 08 2019  pol tica   pedro sanchez  presidente del 190809170125

undefined49380626 madrid 09 08 2019 pol tica pedro sanchez presidente del 190809170125 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Quan Pedro Sánchez va tornar aquest dimecres a la Moncloa després de deu dies de descans al palau de les Marismillas (Doñana), es va trobar amb el mateix escenari polític desesperançat que va deixar al marxar i encara sense tancar les reunions negociadores amb els partits nacionalistes que havien d’haver-se posat en marxa a partir d’aquest dilluns i que, d’acord amb les agendes, difícilment es faran abans de la setmana que ve. L’únic canvi en el breu parèntesi estival ha sigut la contraoferta de Pablo Iglesias per forjar una coalició que el Govern veu inviable i que només sembla haver servit per reobrir la guerra d’acusacions  mútues.

L’Executiu considera que la proposta d’Unides Podem constitueix un“envit impositiu, a blanc o negre”,en paraules de la vicepresidenta, Carmen Calvo. Defensa el Govern que la desconfiança no afecta només el procés negociador de la investidura, sinó que els recels farien impossible la governabilitat del dia a dia. I torna a posar com a exemple les discrepàncies en com s’ha d’afrontar la qüestió catalana. Els morats van servir, de nou, l’argument amb safata als socialistes. Els ‘comuns’ van sortir a explicar que en realitat no han renunciat al referèndum i que si aquesta proposta no figura en l’oferta enviada dimarts al Govern és per “un error de comunicació”.Tot i que Iglesias es va comprometre al juliol a“tota lleialtat”amb Sánchez aquest assumpte, els socialistes creuen que el líder morat no seria capaç de mantenir la unitat de vot entre les seves confluències, una cosa que va provar de rebatre aquest dimecres Pablo Echenique, el secretari d’Acció de Govern podemista, a l’assegurar que la cohesió del grup al Congrés és“absoluta”.A més, els morats van demanar a la vicepresidenta que abandoni el tacticisme i rebaixi el seu to "agressiu".

La Moncloa defensa que l’alternativa és pactar amb Podem un programa, definir el seu desenvolupament legislatiu i comprometre un calendari d’aplicació. Iglesias ja ha advertit que ell no entregarà investidures gratis i acusa Sánchez de voler acaparar tot el poder.

Notícies relacionades

Entre la sospita i l’acusació, els morats assenyalen que Sánchez sembla haver enfilat ja el camí de la repetició electoral. Creuen que el president en funcions maneja anàlisis d’assessors que li auguren un major nombre d’escons i pensa tornar a les urnes.

Una tesi a la qual es va afegir el president del PP, Pablo Casado, que va demanar a Sánchez que aclareixi si pretén negociar de debò o només està armant els seus arguments de campanya mentre deixa córrer el rellotge. Després de deu dies de descans, el cap de l’Executiu visita aquest dijous els incendis a les Canàries, presidirà divendres el Consell de Ministres i diumenge viatja a la cimera del G-7.