CERIMÒNIA A LA PUERTA DEL SOL

El PP corona Ayuso a Madrid com a ariet contra Sánchez

La nova presidenta, acompanyada per l'aznarisme, defensa la Comunitat com "el far d'Espanya"

El PSOE demana que la regió eviti el "supremacisme" i no es converteixi en un bastió contra el Govern central

jmdiaz49489865 madrid 19 08 2019  pol tica   investidura de isabel d az ayu190819140517

jmdiaz49489865 madrid 19 08 2019 pol tica investidura de isabel d az ayu190819140517 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El vell PP, l’ala ultraliberal del partit, torna a dominar el seu feu més preuat, la Comunitat de Madrid, decidit a fer servir aquest poder institucional per torpedinar el Govern de Pedro Sánchez. Després del pitjor resultat de la seva història en les generals (66 diputats), amb Ciutadans trepitjant-los els talons (a només nou escons) provant de liderar l’oposició, els conservadors han acompanyat aquest dilluns Isabel Díaz Ayuso com a presidenta madrilenya determinats a convertir-la en l’ariet contra els socialistes. Governar Madrid dona oxigen a Pablo Casado al capdavant del PP, però el pla està sotmès a enormes tensions. Els populars conserven un feu essencial, però per primera vegada en 24 anys han de compartir-lo amb Cs, rival en la centredreta a qui han cedit 6 de les 13 conselleries, i necessiten agradar també a Vox, els vots del qual van ser imprescindibles per salvar la investidura.

Acompanyat per Casado i glòries del PP aznarista com l’exalcalde Alberto Ruiz Gallardón i l’expresidenta Esperanza Aguirre, Ayuso ha defensat un Govern que, encara sense cap ampliació de drets anunciada, diu tenir "la llibertat" com a eix. A la Real Casa de Correus (Puerta del Sol de Madrid), seu del govern regional, la presidenta ha assegurat que treballarà per "fer que Madrid continuï sent el far d’Espanya". També el president popular ha posat la regió com a exemple de la gestió que duria a terme d’accedir a la Moncloa. "Madrid serà una referència a escala nacional quan arribem al Govern nacional", ha plantejat, després de defensar un programa basat en la baixada d’impostos. Casado ha apressat a Sánchez que ofereixi a Ciutadans un pacte per aconseguir la seva investidura i evitar la repetició electoral.

La nova presidenta, en el seu discurs, s’ha compromès a incentivar que les empreses tinguin horaris laborals que fomentin la conciliació amb la vida familiar i a reforçar els mecanismes que ja existeixen perquè "cap dona se senti vulnerable, amenaçada i viva sense llibertat", però no fa menció explícita a la violència de gènere, fórmula que evita des de la negociació amb Vox. 

Notícies relacionades

El portaveu regional del PSOE, Ángel Gabilondo, ha demandat a Ayuso que governi sense caure en el "supremacisme madrileny" i que tingui altura de mires per no utilitzar el seu poder en contra de Sánchez, sinó per legislar en favor de la ciutadania. 

La portaveu de Vox, Rocío Monasterio, ha tornat a mostrar la seva disconformitat amb l’arquietectura institucional del nou govern madrileny i ha criticat que el PP i Cs hagin ampliat el nombre de conselleries.  Segons el seu parer, hi ha “massa conselleria i massa butaca” en el Govern regional, que passa a 13 carteres, una cosa “contrària” a la racionalització de la despesa pública que propugna Vox.