EL DILEMA CATALÀ

La Crida suggereix que el PDECat s'hauria de dissoldre

Morral demana "generositat" al partit neoconvergent per la unitat independentista

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El secretari general de la Crida Nacional per la República i diputat de JxCat al Parlament, Antoni Morral, considera que, en el procés de reordenació de l’espai polític de Junts per Catalunya, "s’hauria de plantejar que el PDECat es dissolgués". Així ho ha suggerit en una entrevista a Efe, just quan l’expresident Carles Puigdemont torna a apostar per la CridaCarles Puigdemont com a marca davant JxCat.

JxCat és la marca electoral amb la qual el PDECat i independents agrupats sobretot en la Crida –moviment impulsat per Puigdemont, Jordi Sànchez i Quim Torra– s’han presentat en els diferents comicis celebrats a Catalunya des del 2017. Manca encara d’estructura orgànica, però aquest estiu, ha explicat Morral, hi continua havent "converses" per articular la nova organització i "a la tardor està previst un congrés, una convenció o un espai de trobada per ordenar políticament aquest espai.

Morral ha remarcat que "l’1-O no tenia una lògica partidària", i d’allà va néixer JxCat, que segons el seu parer hauria de conservar aquest esperit unitari, transversal i no partidista. Per això, ha dit, "s’hauria de plantejar que el PDECat es dissolgués", si bé ha recalcat que això és només una opinió i que "cada partit és sobirà" per prendre les seves decisions.

Petició de generositat

"No soc del PDECat. Aquest és un debat que farà bé de tenir la gent del PDECat", ha comentat Morral, que ha insistit que no vol "interferir en el que ha de fer" la formació hereva de l’antiga Convergència. Segons Morral, el procés "exigeix generositat a tots" els actors de l’independentisme: "Hem de posar els objectius que compartim l’1-O i els interessos del país per davant d’altres interessos personals i partidaris".

Per culminar aquest procés d’ordenació de JxCat, ha assenyalat, "primer s’ha de definir quin és la finalitat, l’objectiu i el projecte d’aquest espai". Al seu entendre, JxCat ha de ser una "organització de nou encuny", que igual com la Crida busqui una "unitat transversal" i tingui com a prioritat "fer efectiu el mandat de l’1-O".

Notícies relacionades

La Crida, ha destacat Morral, va néixer com a "associació" tot i que té registrat també un partit "per si es considera que en un moment donat s’ha d’utilitzar". En aquests moments, segons ha explicat, la Crida es troba en ple procés de guanyar "musculatura" com a "eina política".

Al setembre, l’organització iniciarà el procés de constitució dels seus corrents ideològics i per al 29 de novembre està prevista la "constitució del consell de representants territorials, sectorials i dels corrents ideològics".