LA XACRA DE LA CORRUPCIÓ

Cs i PSC apressen el Parlament a citar el Síndic de Greuges per la seva foto amb la trama del 3%

La compareixença de Ribó en comissió va ser aprovada al juny però encara no se li ha fixat data

El partit taronja sol·licitarà un ple extraordinari per abordar l'assumpte

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La fotografia del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, amb membres de la presumpta trama del 3%, revelada per EL PERIÓDICO, ha revoltat l’oposició, que exigeix que Ribó doni explicacions al Parlament pel seu viatge a Berlín per veure la final de la Champions del 2015 juntament amb diversos empresaris imputats i càrrecs de CDC. Un d’aquests empresaris, Jordi Soler, va ser qui li va pagar el viatge.

El PSC ha sol·licitat aquest dimecres convocar "urgentment" la Comissió d’Afers Institucionals perquè el Síndic aclareixi els "presumptes obsequis d’empresaris vinculats a la trama de corrupció del 3%". Fonts socialistes han recordat que el 5 de juny la comissió va aprovar una sol·licitud de compareixença de Ribó per aquest assumpte, però que l’òrgan parlamentari encara no ha fixat data per a l’esmentada sessió. El PSC ha demanat a la Cambra catalana convocar el Síndic com més aviat millor per escoltar les seves explicacions sobre això, en virtut de l’article 54.1 del reglament del Parlament.

Per la seva part, la portaveu de Ciutadans al Parlament, Lorena Roldán, ha anunciat a Twitter que el seu grup sol·licitarà la celebració d’un ple extraordinari perquè el Síndic expliqui "la seva possible vinculació amb la trama corrupta del 3%". "Seria gravíssim que qui ha de defensar tots els catalans hagués acceptat un viatge de 39.900 euros de la mà del clan de Convergència", ha afirmat.

El passat 3 de maig, després que 'El País’ revelés el viatge a Berlín pagat per l’imputat Soler, Ribó va remetre una carta al president del Parlament, Roger Torrent, en la qual s’oferia a comparèixer davant de la Comissió del Síndic de Greuges per aclarir l’assumpte, "amb voluntat d’absoluta transparència i rigor institucional". "Seguim pendents de comparèixer", asseguren fonts properes al Síndic, informa Fidel Masreal.

Comitiva de 16 persones

La imatge en qüestió mostra 16 persones a peu d’un avió, a més del pilot, que van a veure la final de la Champions entre el Barça i la Juventus, el 6 de juny del 2015. A la foto apareixen Ribó, l’exdiputat de CDC Ramon Camp i la seva dona, Francesca Guardiola, germana de Pep Guardiola, que llavors era subdirectora de Relacions Exteriors del Govern d’Artur Mas i ara és delegada del Govern als països nòrdics.

Notícies relacionades

També hi ha Josep Antoni Rosell, llavors director general d’Infraestructures.Cat i l’empresari Jordi Soler Paredes. Aquests dos últims estan investigats per l’Audiència Nacional en el 'cas 3%' de finançament il·legal de CDC. La fotografia va ser enviada el 7 de juny del 2015 a través de WhatsApp per "un dels possibles assistents" a Soler i recuperada després per la Guàrdia Civil a l’analitzar el telèfon mòbil de l’empresari investigat per participar en la trama corrupta.

L’informe de la Guàrdia Civil entregat al jutge l’1 d’agost revela que el viatge en el vol AOJ96 d’Air Charter Service Spain “va tenir un cost total de 39.900 euros, fraccionat en tres trams de 13.300 euros facturats a nom de tres empreses diferents: Electromecánica Soler, Grup Soler Constructora i Soler Global Service", totes de l’empresari investigat.