SUBVENCIONS OPAQUES

Rufián arremet contra la "pseudohistòria" independentista

El diputat d'ERC reclama al Govern que deixi de finançar l'Institut Nova Història pel seu revisionisme

L'entitat, que afirma que Colom era català, va ser guardonada per Esquerra el 2013

zentauroepp47561187 pla mig de gabriel rufi n  durant un discurs  amb el puny ta190330141746

zentauroepp47561187 pla mig de gabriel rufi n durant un discurs amb el puny ta190330141746 / Nuria Torres

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

"Cap pseudociència ni cap pseudohistòria hauria de ser finançada amb diners públics. Ni el terraplanisme, ni l’antivacunisme ni l’Institut Nova Història. Ja n’hi ha prou de donar excuses als qui ens volen petits, ridículs, enfadats i perdent". El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va tornar ahir a discrepar de l’independentisme políticament correcte per reclamar a la Generalitat que tanqui l’aixeta de les subvencions a l’Institut Nova Història, entitat dirigida pel pseudohistoriador Jordi Bilbeny i coneguda per les seves teories revisionistes sobre la història de Catalunya i per defensar, entre altres floretes, la catalanitat de personatges històrics com Cristòfor Colom, Hernán Cortés, Francisco Pizarro, Miguel de Cervantes, Leonardo da Vinci, Erasme de Rotterdam, Santa Teresa de Jesús, Miguel Servet i William Shakespeare.

Rufián va voler així marcar distàncies a través de Twitter respecte a un institut que té com a objectiu construir un nou relat sobre la història de Catalunya, al considerar que aquesta ha sigut escrita sempre sota l’òptica espanyolista. Però alhora renegava d’una entitat que el seu partit va guardonar el 2013 amb el Premi Nacional President Lluís Companys pel "caràcter innovador de la seva investigació i pel seu compromís amb el coneixement de la història de Catalunya". Els màxims representants del col·lectiu van rebre la distinció de mans de la llavors dirigent d’ERC i vicepresidenta del Parlament, Anna Simó.

"Gràcies" al PSC

Notícies relacionades

També a Twitter, un altre excàrrec d’Esquerra, David Minoves, va criticar ja diumenge que el Govern continuï subvencionant les "àmpliament qüestionades tesis historiogràfiques de l’Institut Nova Història". I donava les "gràcies" al diputat del PSC Ferran Pedret, que va ser el primer a posar l’entitat al disparador. Els socialistes han registrat al Parlament diverses preguntes perquè l’Executiu català doni llum sobre les confuses subvencions que s’han concedit a un col·lectiu "la metodologia del qual no respecta els procediments ni les tècniques historiogràfiques".

Pedret reclama saber les subvencions, les adjudicacions, els contractes i els convenis des del 2012, i si la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha emès i produït documentals de l’institut. El PSC també denuncia que l’entitat va donar veu en un dels seus últims simposis anuals a una representant del nou Front Nacional de Catalunya, "un grupuscle independentista d’extrema dreta, supremacista i xenòfob".