CAP A LA INVESTIDURA

Calvo: «Ni el Govern ni el PSOE volen repetir les eleccions»

El PP insisteix que no recolzarà un govern socialista i cita que sigui Sánchez qui recolzi la investidura de Casado

Els socialistes ultimen el document programàtic que servirà de base per intentar una nova investidura

zentauroepp49394218 spanish caretaker deputy prime minister carmen calvo attends190810135505

zentauroepp49394218 spanish caretaker deputy prime minister carmen calvo attends190810135505 / CRISTINA QUICLER

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, va provar de descarregar responsabilitat del PSOE en la possible repetició electoral assegurant que “ni el partit ni l’executiu” que lidera Pedro Sánchez “volen noves eleccions”, perquè “els ciutadans ja han decidit de forma lliure i responsable” que volen “un govern progressista”. No obstant, va deixar clar que no hi ha alternativa. “L’única solució justa i raonable és obrir pas a la llista més votada, i a molta distància de les altres”, va recalcar, per la qual cosa va apel·lar a la “responsabilitat i maduresa” de la resta de formacions.

En un acte a Sevilla per commemorar el Cinquè Centenari de la primera volta al món, protagonitzada per Fernando de Magallanes i el mariner basc Juan Sebastián Elcano, Calvo va remarcar que la ciutadania “ha enviat un missatge clar que vol un govern progressista, i hi estem treballant”. La vicepresidenta en funcions va recordar que la situació que marca la Constitució espanyola després d’una primera investidura fallida “és molt previsible”, i que si després d’un nou intent la investidura no arriba a bon port “el sistema ens col·loca de nou davant de les urnes”. Una opció que, va insistir, no és la que volen els socialistes.

“Les urnes ja han parlat i no hi ha alternativa factible”, va assenyalar, i va afirmar que “el sentit comú ens indica tenir capacitat deresposta generosa i elevada amb el país, i hi insistirem”. “Tothom ha d’ajudar”, va dir, citant “la política i els polítics” a fer “un recital de compromís i de maduresa, de responsabilitat amb els problemes i amb les persones”.

En aquest sentit, Calvo va valorar que la prioritat ha de ser tenir un document programàtic ampli que respongui als objectius i expectatives de la gent, d’aquí les trobades sectorials mantingudes els últims dies per Sánchez i el seu equip amb diversos col·lectius. Encara falten unes quantes trobades, va assenyalar, per anar ampliant aquest acord i acabar de donar-li forma. La intenció és que serveixi de base per al nou intent de formar govern a finals d’agost i principis de setembre “i que pugui tirar endavant”.

La resposta

Les seves paraules van tenir una resposta ràpida des delPP, el vicesecretari de comunicació del qual, Pablo Montesinos, va tornar a assegurar que el seu partit no facilitarà la investidura de Pedro Sánchez “ni la de cap dirigent del PSOE”. “Aquesta porta està tancada”, va afirmar a l’obertura de l’escola d’estiu del PP andalús. Per als populars, el secretari general dels socialistes és “el responsable exclusiu del bloqueig polític que està travessant aquest país”. “I serà el responsable exclusiu si els espanyols hem de tornar a anar a les urnes”, va afirmar, considerant que serà fins i tot “el seu fracàs personal”.

Notícies relacionades

Per a Montesinos, no obstant, s’obren algunes possibilitats. El PSOE pot elegir un altre candidat per “intentar arribar a acords amb els seus socis naturals”, en al·lusió a Unides Podem i la resta de formacions d’esquerra i independentistes. Però també es va preguntar si, en cas que cap d’aquestes opcions prosperi, Sánchez està disposat a “abstenir-se perquè hi hagi un govern reformista i constitucionalista liderat per Pablo Casado”.

‘Open Arms’

La vicepresidenta en funcions també s’ha referit a la situació de l’‘Open Arms’, el barco espanyol que fa una setmana que és en aigües internacionals del Mediterrani amb 121 immigrants a bord a l’espera d’un port segur on desembarcar-los, i que en les últimes hores ha rescatat 29 persones més. Calvo ha deixat clar que Espanya no se sent al·ludida per tal com és el país de la UE “que més esforç ha posat en complir les normes, assegurar les fronteres i assumir els rescats” dels immigrants que es juguen la vida al mar. “Ho fem cada dia a l’estret de Gibraltar”, va emfatitzar, i va posar tota la responsabilitat a la teulada d’Itàlia i Malta per tal com la llei de mar, va recordar, obliga a buscar el primer port segur per als rescatats. “I un port segur és el més pròxim, per no posar en risc la vida de ningú”.