nazisme

Memòria Històrica: 4.427 noms espanyols per no oblidar la desraó nazi

El BOE publica els noms dels 4.427 espanyols morts als camps de Mauthausen i Gusen, a Àustria

La portaveu en funcions del Govern, Isabel Celaá, ha reconegut l'emoció que sent per aquesta publicació, perquè el seu oncle va ser una d'aquestes víctimes.

50de0ba3-0e78-4ba7-9af1-9c851cab9bd7-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica aquest divendres el llistat de 4.427 espanyols morts en els camps de concentració nazis a Àustria de Mauthausen i de Gusen, que depenia de l’anterior, amb l’objectiu de facilitar als familiars el seu registre com a morts.

Amb la publicació del llistat es duu a terme l’acordat per la magistrada-jutge encarregada del Registre Civil Central, que compleix una de les iniciatives de la llei de memòria històrica per a la reparació de les víctimes del nazisme, segons destaca el Ministeri de Justícia.

Però no seran els únics que seran reconeguts "simbòlicament", ja que els historiadors encarregats de realitzar aquesta base de dades han recopilat fins a 695 noms d’altres víctimes.

La portaveu en funcions del Govern, Isabel Celaá, ha reconegut l’emoció que sent per aquesta publicació, perquè el seu oncle va ser una d’aquestes víctimes. "Ho sento de manera íntima, perquè el germà de la meva mare va ser una de les víctimes de Mauthausen", ha dit Celaá en la roda de premsa després del Consell de Ministres.

Temps per a al·legacions

Els familiars i interessats tindran la possibilitat de presentar al·legacions i sol·licitar correccions en el termini d’un mes. Així seran inclosos en el registre de morts, estatus que encara no tenien. La nòmina d’espanyols que van perdre la vida en els camps de Mauthausen i Gusen anotada a la Direcció General dels Registres i del Notariat ha sigut comparada amb altres bases de dades.

Les persones interessades en presentar al·legacions podran fer-ho a partir d’aquest divendres en el termini d’un mes i a internet a través de dos enllaços a pàgines web que apareixen a l’edicte publicat al BOE. En concret, podran al·legar a través de les següents adreces web:

https://www.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/Portal/es/ciudadanos/tramitesgestiones-personales/alegaciones-inscripcion

Notícies relacionades

https://sede.mjusticia.gob.es/cs/Satellite/Sede/es/tramites/alegaciones-sobrehechos

Destaca Justícia que la iniciativa persegueix agrair i reparar els més de deu mil espanyols deportats a camps de concentració pel govern franquista, dels quals més de la meitat van perdre-hi la vida. Recorda, a més, que el Consell de Ministres va acordar a l’abril establir el 5 de maig com el dia d’homenatge a aquestes víctimes.