ELS COMPTES CATALANS

Torra anima la CUP a pactar els pressupostos per "avançar cap a la república"

Reguant avisa que si no hi ha "un gir de 180 graus" en les polítiques del Govern, els cupaires recolzaran els comptes catalans

h 3533107

h 3533107 / Nazaret Romero

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha animat aquest dilluns la CUP pactar els pressupostos catalans del 2020, per a així "avançar cap a la república". Torra responia així a les declaracions de la dirigent cupaire Eulàlia Reguant, que ha assenyalat que si el Govern vol el seu recolzament per als pressupostos, haurà de fer "un gir de 180 graus".

Des de Twitter, Torra ha assenyalat que "la majoria independentista" s’ha "de posar d’acord en el pressupost i avançar cap a la República".

Fonts pròximes al president han remarcat la seva "predisposició total a pactar" els pròxims pressupostos amb la CUP perquè siguin "el motor de la república" i han assenyalat que "no hi ha motius per parlar d’eleccions perquè hi pot haver la majoria per aprovar els pressupostos".

Reguant demana un "gir de 180 graus"

A la CUP no semblen estar per la feina. L’exdiputada i actual integrant del secretariat nacional de la CUP Eulàlia Reguant ha puntualitzat aquest dilluns que, tot i que la seva formació està disposada a parlar dels pressupostos catalans i de governabilitat, el Govern hauria de fer "un gir de 180 graus" per poder comptar amb el seu recolzament.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Reguant ha explicat que la CUP allargarà la mà al Govern perquè canviï les seves polítiques socials i perquè porti "al límit" les seves competències. En aquest sentit, ha apuntat que la seva formació valorarà donar recolzament als pressupostos si veu un canvi en les polítiques socials i si l’Executiu de Torra porta "fins al límit" les competències que "ningú ha volgut portar". Ha posat com a exemple la llei contra l’homofòbia, aprovada el 2014 i encara sense reglament, o l’"operació estètica" de la regulació del preu del lloguer de la vivenda.

Notícies relacionades

D’altra banda, Reguant ha rebutjat una convocatòria anticipada d’eleccions al Parlament com a resposta a la sentència de l’1-O i s’ha mostrat partidària de celebrar els comicis a la primavera del 2020. També ha negat que la CUP pugui entrar en un govern de concentració "pel simple fet de la sentència". Sí que ha obert la porta a formar part del Govern si hi ha un "avenç a l’exercici efectiu de l’autodeterminació” i de deixar de banda “el simbolisme”.

Aquest cap de setmana passat, el vicepresident del Govern i adjunt a la presidència d’ERC, Pere Aragonès, va afirmar que  "no s’ha de descartar ni un avenç electoral ni un Govern de concentració" per respondre a una eventual sentència condemnatòria del Tribunal Suprem.