CLATELLADA A EXTERIORS

El TSJC rebutja parar la reobertura de tres delegacions del Govern català a l'estranger

Els magistrats consideren que la sol·licitud del Ministeri d'Exteriors és "extemporània"

zentauroepp49080628 european union foreign policy chief federica mogherini and s190715200950

zentauroepp49080628 european union foreign policy chief federica mogherini and s190715200950 / JOHANNA GERON

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la mesura cautelar sol·licitada pelMinisteri d’Afers Estrangers, a través de l’Advocacia de l’Estat, de suspendre provisionalment el restabliment de les delegacions de la Generalitat al Regne Unit (Londres), Alemanya (Berlín) i Suïssa (Ginebra). 

Els magistrats de la Secció Cinquena de la Sala Contenciosa Administrativa del TSCJ no entren a valorar el fons de la demanda presentada per Exteriors i només responen a la petició de mesures cautelars suspensives, que desestimen "per extemporànies". Per tant, no entren “en l’examen dels fets i fonaments” que la motiven.

Mentre el Govern espanyol estudia presentar un recurs i destaca que no s’ha entrat en el fons del debat, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha qualificat la resolució de "revés jurídic" contra "les obsessions" del ministre en funcions Josep Borrell, alhora que ha remarcat que "el Govern espanyol no ha complert les degudes formes jurídiques perquè hi havia intencionalitat política" 

Al setembre del 2018, el Ministeri d’Afers Estrangers va impugnar davant el TSJC el decret de la Generalitat del 26 de juny d’aquell any que restablia les delegacions de l’Administració catalana a Itàlia, als Estats Units, a França, al Regne Unit, a Alemanya i a Suïssa. Llavors no es van demanar mesures cautelars. No va ser fins a l’1 de juliol d’aquest any quan es va reclamar el tancament provisional de dependències a l’estranger, però no de totes, sinó de les d’Alemanya, el Regne Unit i França. Per això es considera la petició extemporània.

Notícies relacionades

Exteriors va sol·licitar la paralització de l’activitat d’aquestes delegacions per "contravenir de manera evident amb la seva activitat, entre d’altres, un títol competencial i exclusiu de l’Estat, com són les relacions internacionals", segons va publicar al seu dia EL PERIÓDICO. En el marc del recurs contenciós administratiu interposat al TSJC, l’Advocacia de l’Estat, en nom del ministeri, denuncia que la Generalitat persegueix "un fi institucional com és la creació d’una estructura d’Estat, al servei d’un projecte de transició nacional de caràcter secessionista institucional, amb greu perjudici, a més, per a la política exterior d’Espanya". El ministeri de Borrell va posar el focus en les oficines d’Alemanya, el Regne Unit i Suïssa per la seva activitat "nociva", al respondre a "objectius del procés secessionista" de Catalunya. El delegat de la Generalitat a Suïssa està imputat per l’organització de l’1-O.

Centres de propaganda

En aquest mateix sentit, el ministre d’Exteriors, Josep Borrell, va anunciar abans d’interposar aquesta demanda, en una entrevista en EL PERIÓDICO, que portarien també al TSJC l’obertura de delegacions de Tunis, Buenos Aires i Ciutat de Mèxic. Al seu entendre, s’ha "constatat" que aquestes oficines de la Generalitat "serveixen per actuar com a centres de difusió de la ideologia independentista, que són només instruments per promoure la tesi del secessionisme i perjudicar la imatge internacional d’Espanya [...]. És evident que aquestes delegacions no serveixen més que per donar feina a bastants processistes i per servir de centres d’agitació i propaganda"