NOVA LÍDER DE CIUTADANS

Els deures de Lorena Roldán

La nova líder de Ciutadans rep l'encàrrec de revertir la caiguda que auguren les enquestes amb unes files danyades per la marxa d'Arrimadas i la pèrdua de vots en els últims comicis

lorena-roldn

lorena-roldn

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La senadora i portaveu deCiutadans(Cs) al Parlament,Lorena Roldán, es va convertir aquest divendres en lafutura candidata de les files taronges a la presidència de la Generalitat. La tarragonina arriba al cim de la cúpula del partit a Catalunya amb unes files danyades per la marxa d’Inés ArrimadasalCongrés dels Diputats, i la mudança d’altres líders, comJosé María Espejo-Saavedra, que se sumen a la cascada de dirigents catalans amb representació a les Corts. El seu repte serà evitar la caiguda d’un partit que s’ha anat desinflant des de la seva històrica victòria el 21 de desembre del 2017 amb més d’un milió de vots i tornar a capitanejar el constitucionalisme en una nova etapa del procés, la que s’obre després de l’estiu amb la sentència del judici i una nova mobilització independentista amb motiu de la Diada.

L’última enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICOno dibuixa una travessia fàcil a la nova dirigent taronja per sostenir els 36 escons actuals: Cs cauria de la primera a la quarta força política a Catalunya, i elPSCaconseguiria la segona posició, per darrere d’ERC. Als sondejos s’hi han de sumar els mals resultats recollits en les eleccions municipals i en les europees a Catalunya. En les locals, el partit es va quedar amb un 5,5% del total dels vots (192.185 sufragis), però no va aconseguir cap alcaldia malgrat haver presentat un centenar de candidatures més que en els comicis anteriors. En les europees, es va situar com a quarta força amb el 8,63% dels vots (298.781 paperetes), molt per sota del 22,14% de recolzament als socialistes, que es van quedar a la cua de JxCat. En les generals, es van aconseguir mantenir amb cinc escons, però van quedar cinquens. 

La mudança d’Arrimadas i les previsions d’un avanç electoral van fer que Roldán tingués molt poc temps per assentar-se i desplegar les seves potencialitats al faristol de la Cambra catalana. Per compensar-ho, va multiplicar la seva presència televisiva en àrdues tertúlies i va posar en pràctica tècniques d’oratòria molt similars a les de la seva predecessora. A les files de Cs la veuen com el recanvi natural per la seva semblança: no arriba als 40 anys, és advocada de professió i registra una breu trajectòria política. Roldán es va afiliar a Cs el 2014, i el 2015 va ser cridada a llistes per presentar-se a les eleccions europees, però no va ser elegida. Va participar després en les municipals i va ser regidora de l’Ajuntament de Tarragona, des d’on va fer el salt al Parlament en pocs mesos. Quatre anys després, aconsegueix el control del partit a Catalunya. 

Notícies relacionades

La seva trepidant carrera política està entelada pel record de la seva participació a laVia Catalana del 2013, organitzada per l’ANCiÒmnium Cultural, un episodi que no agrada a alguns sectors, que van mirar de buscar un candidat que acceptés intentar fer-li ombra, contravenint el dictat d’Albert Rivera, que la va ungir ràpidament com la seva favorita i es va assegurar un relleu controlat per la direcció nacional. Roldán sempre ha defensat que va ser “pressionada” pels seus companys quan treballava a l’Administració pública i que mai ha sigut independentista.

Amb Vox desaparegut del tauler català i un PPC a la baixa, el seu principal competidor en aquesta nova etapa serà el PSC, que, al seu torn, ha vist premiada una estratègia de diàleg amb els independentistes i s’ha beneficiat del ‘factor Sánchez’. Roldán ha mesurat els seus atacs aMiquel Icetai ha centrat, fins ara, tots els seus dards contra el Govern català. Això sí, va patir una relliscada a l’hemicicle aquesta mateixa setmana quan va acusar el president de la Generalitat, Quim Torra, de “no ser capaç d’empatitzar ni el més mínim” amb les persones que pateixen de càncer de mama, quan la seva dona, Carola Miró, pateix precisament aquesta malaltia. Fonts de Cs asseguren que Roldán es va disculpar al finalitzar el ple.