CATALUNYA

El Tribunal de Comptes incrementa en gairebé 42.000 euros els diners que Mas ha de tornar pel 9-N

Confirma les condemnes imposades el novembre de l'any passat, però eleva les despeses a petició del fiscal

L'expresident, Homs Rigau, Ortega i sis alts càrrecs més del Govern hauran de tornar 4.988.620

zentauroepp47147457 artur mas sale del supremo190227122053

zentauroepp47147457 artur mas sale del supremo190227122053

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala de Justícia delTribunal de Comptesha elevat lleugerament les despeses del 9-N, cosa que suposa un lleu augment de les quantitats milionàries que hauran detornar l’expresident de la Generalitat Artur Mas, els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau, i sis alts càrrecs més d’aquell Govern.

La segona instància en l’òrgan fiscalitzador comptable ha sumat 41.831 euros a la quantitat que Mas va ser condemnat a tornar de manera solidària amb els altres nou membres de la Generalitat per organitzar la consulta del 9 de novembre del 2014. Ara hauran de respondre per 4.988.620,11 euros, en comptes dels 4.946.788,16 euros fixats en un primer moment per la magistrada Margarita Mariscal de Gante. 

L’augment obeeix al que proposen en els seus recursos d’apel·lació la fiscalia i les associacions demandants, Societat Civil Catalana i Advocats Catalans per la Constitució. 

Sentència confirmada

La Sala de Justícia declara provat que la compra de 7.000 ordinadors pel Govern dirigit per Mas estava destinada a la finalitat de celebrar una consulta anul·lada pel Tribunal Constitucional i retira "una espècie de reserva d’accions" pels condemnats davant la Generalitat que havia inclòs la primera sentència. 

Notícies relacionades

A més, ara inclou en el còmput fet per aquesta resolució una partida de 20.214 euros en concepte de fabricació del material fet servir en la votació i del seu transport als locals de votació, i una altra de 21.617 euros de despeses per elaboració del suport informàtic necessari per a la votació del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CCTTI). 

La Sala de Justícia considera que les actuacions dels dos organismes “en el compliment dels encàrrecs o encomandes que van ordenar els diferents departaments de la Generalitat [...] constitueixen un menyscapte que ha de ser imputat directament a la hisenda autonòmica catalana” i, per tant, pel qual han de respondre els qui van donar les instruccions que els van propiciar.