CONSELL DE MINISTRES

Sánchez enterra la coalició i demana a Iglesias suport a canvi de mesures

Podem "ha tancat la porta" al Govern conjunt i l'oferta "no es repetirà", assenyala Calvo

Els morats continuen apostant per compartir el poder i insten el PSOE a tornar a negociar

undefined49223066 madrid 26 07 2019 politica rueda de prensa posterior a la re190726132212

undefined49223066 madrid 26 07 2019 politica rueda de prensa posterior a la re190726132212 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Quan Pedro Sánchez va dir dijous a la nit que s’havia detornar "al punt de partida", es referia a la seva oferta inicial: un Govern monocolor del PSOEque tiri endavant amb el recolzament de Podem a canvi de determinades mesures.La possibilitat de coalició, que els socialistes van acceptar en l’últim moment per la reclamació dels morats, està enterrada definitivament. Va morir amb el fracàs de la investidura de Sánchez, en la qual Pablo Iglesias es va abstenir perquè la proposta del PSOE no contenia, al seu parer, prou parcel·les de poder per a la seva organització.  

"No es tornarà a repetir. El Govern de coalició està rebutjat i així quedarà", va assenyalar aquest divendres després del Consell de Ministres la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo. "Al Govern de coalició li ha tancat les portes Podem. Aquesta via ha estat explorada i no ha funcionat. Toca explorar altres opcions", va insistir.

Després d’haver impedit per segona vegada l’elecció de Sánchez com a president (la primera va ser el 2016, quan el líder del PSOE va pactar amb Albert Rivera), Podem assenyala ara que s’ha detornar a negociar perquè la coalició tiri endavant. Els morats intenten demostrar que el fracàs d’una segona investidura no es deurà a la seva falta de voluntat. A primera hora, la seva portaveu parlamentària, Irene Montero, ja deixava clar la seva predisposició. "No necessàriament s’ha d’esperar fins al setembre. No hi ha vacances que valguin", va dir a Radiocable.

No tots els sectors d’Unides Podem comparteixen aquesta estratègia. Esquerra Unida es va desmarcar del discurs d’Iglesias, aquest divendres, amb un comunicat en el qual aposten per fer president Sánchez si s’assoleix, tan sols, un acord programàtic. El coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, va ser, durant les negociacions, procliu a aconseguir l’entesa amb el PSOE i va arribar a interintervenir entre els dos líders.  Un plantejament que també defensen des d’Adelante Andalucía, dirigit per l’anticapitalista Teresa Rodríguez, que va reclamar anteposar les "polítiques" a les "butaques".

En aquesta línia es troba també l’actitud del GovernSi Iglesias accepta que l’Executiu sigui monocolor, s’entrarà en una negociació programàtica. I si no, res. Calvo es va fixar en Portugal, on governen els socialistes amb el recolzament extern dels partits a la seva esquerra. "S’haurà d’explorar un programa d’elements en què convergim. Aquesta fórmulapot estar oberta. La coalició, no", va deixar clar la vicepresidenta. El pacte de Podem, va continuar, podria ser "de màxims, de mínims o, fins i tot, un programa de legislatura." 

L’abstenció de la dreta

Els socialistes, alhora, continuen insistint en l’abstenció de la dreta. Augmentaran la pressió perquè el PP i Cs no bloquegin. El Govern gairebé no "farà vacances". Hi haurà Consell de Ministres totes les setmanes d’agost tret d’una i el mateix Sánchez es va entrevistar aquest divendres amb el Rei. Tots dos, va dir Calvo, "van reflexionar" sobre la investidura fallida. Felip VI, de moment, dona temps als partits perquè dialoguin entre si abans de convocar-los a consultes, en una ronda que podria donar lloc al fet que el líder socialista tornés a ser designat candidat. En qualsevol cas, el rellotge per convocar eleccions, que se celebrarien el 10 de novembre, ja ha començat a córrer.

Calvo va evitar fer autocrítica sobre la incapacitat per sumar recolzaments del PSOE, que va deixar passar els dies des de les generals del 28 d’abril i només va començar a negociar seriosament en el tram final. En els gairebé tres mesos que han passat des de les eleccions, Sánchez només ha aconseguit el suport d’un diputat, del Partit Regionalista de Cantàbria. 

Notícies relacionades

"El president ha demanat als dos partits de dretes queassumeixin la seva responsabilitat. Li ho continuem demanant. Qui eludeixi la seva responsabilitat ara portarà el seu país a eleccions", va explicar la vicepresidenta. Els socialistes recorren al vertigen que provoquen uns nous comicis per intentar mourePablo Casado i Rivera. "No apuntin a una abstenció", va contestar el líder del PP, a qui el president de Galícia, el molt influent Alberto Núñez Feijoo, demana que "estudiï" facilitar la reelecció de Sánchez si aquest "fa alguna proposta sincera".

"Podem ha rebutjat una oferta raonable i equilibrada –va concloure Calvo–. Iglesias té sota la seva responsabilitatdues investidures fallidesd’un president socialista. Haurà de meditar. Però té aquest rècord lamentable per a l’esquerra espanyola. Ho ha pogut veure tot el país".