SESSIÓ DE CONTROL

Torra demana a Podem que defensi l'autodeterminació de Catalunya en la seva negociació amb Sánchez

"No renunciïn a un dels grans consensos", demana als comuns

torra

torra

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Les negociacions sobre la investidura de Pedro Sánchez entre el PSOE i Podem s’han colat aquest dimecres a la sessió de control del Parlament. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat als comuns –la marca en la qual s’integra Podem a la Cambra– que defensin l’autodeterminació de Catalunya en les converses amb l’aspirant a president del Govern.

En realitat, la pregunta de Jéssica Albiach, líder dels comuns al Parlament, feia referència a quina resposta donarà l’independentisme a les sentències del judici als impulsors de l’1-O i la DUI. Però el president estava més interessat a parlar de la investidura.

Grans consensos

"Els demano que no renunciïn a un dels grans consensos a Catalunya, l’exercici del dret d’autodeterminació. No deixin Catalunya de costat", va dir Torra amb referència a les negociacions entre Podem i el PSOE.

El president feia així una referència indirecta a l’oferiment de Pablo Iglesias, líder de Podem, de conduir-se amb lleialtat a les posicions del PSOE respecte a Catalunya si s’assoleix un pacte per a una coalició de govern. 

Notícies relacionades

Quant als "consensos", Torra es referia a la seva teoria que almenys "un 80%" dels catalans "no consideren la Monarquia una institució pròpia, creuen que no s’ha de judicialitzar la política i opinen que s’ha de donar veu al poble de Catalunya sobre la independència".

Però, respecte a la resposta a les sentències del Suprem, el president de la Generalitat no va oferir grans novetats. Va parlar d’"una resposta de protesta" i d’una "resposta política", de la qual només va especificar, després de les converses que està tenint sobre aquest assumpte amb institucions i entitats, que "ha de ser democràtica i basada en el dret d’autodeterminació".