CLAVEGUERES POLICIALS

Anticorrupció demana imputar el BBVA en el 'cas Villarejo'

La fiscalia atribueix al banc els delictes de suborn, revelació de secrets i corrupció entre particulars

L'entitat destaca la seva col·laboració amb la justícia, a la qual ha aportat diversa documentació

zentauroepp49023158 angel cano y ricardo gomez190711101359

zentauroepp49023158 angel cano y ricardo gomez190711101359 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Fiscalia Anticorrupció afirma que a la peça del ‘cas Tàndem’ oberta per la contractació pel BBVA d’una empresa de l’excomissari José Manuel Villarejo, lluny de poder considerar-se l’entitat com a perjudicada, ha de ser imputada. Aquest dimecres li ho ha demanat al jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón pels mateixos delictes que ja imputa alguns dels seus exdirectius: suborn, descobriment i revelació de secrets i corrupció entre particulars.

Fins ara el magistrat que investiga les clavegueres policials ha seguit el criteri de la fiscalia, tant per acordar imputacions, com la de l’exconseller delegat de l’entitat Ángel Cano, com mesures cautelars, entre les quals destacala fiança de 300.000 euros imposada a l’excap de Seguretat del banc Julio Corrochano.

Tot i que la causa és secreta, Anticorrupció afirma que la documentació aportada pel mateix BBVA i l’"anàlisi de la confiscada en els registres practicats" en propietats de Villarejo "acreditarien que la contractació i els pagaments presumptament il·lícits a Cenyt van afectar diverses àrees sensibles del banc i diversos executius de l’entitat durant un prolongat període temporal".

Afegeix que aquests contractes "haurien tingut per objecte el desenvolupament de múltiples serveis d’intel·ligència i/o d’investigació de naturalesa patrimonial i caràcter il·lícit, atesa la incompatibilitat dels encàrrecs assumits per l’entramat empresarial de Villarejo" que "haurien implicat una reiterada ingerència en els drets fonamentals de les persones mitjançant seguiments i accés a les seves comunicacions o a la seva documentació bancària". Tot i que la fiscalia no diu més en relació amb el que podria ser constitutiu de "múltiples delictes de revelació de secrets", allà s’emmarcaria el suposat accés a 15.000 trucades de llavors membres del Govern, empresaris i periodistes que va avançar Moncloa.com.

Per la seva banda, el BBVA ha reiterat el seu "ferm compromís amb l’esclariment dels fets i amb el compliment de la llei", per a la qual cosa, com ha anunciat el seu president, Carlos Torres Vila, continuaran "col·laborant activament amb la justícia". Per això, afegeix, han entregat informació al jutjat i "les troballes rellevants de la investigació ‘forense encarregada fa sis mesos a Garrigues, Uría Menéndez i PwC’. La nota afirma que no els han fet públics per "no interferir en la investigació judicial".

Sense declarar davant del jutge

Notícies relacionades

De moment Cano i la resta d’exdirectius del BBVA imputats es van negar a declarar davant del jutge o només van accedir a respondre al seu advocat. Aquest va ser el cas d’Antonio Béjar,  president de Districte Castellana Nord, que, a preguntes de la seva defensa, que exerceix l’exjutge Javier Gómez Bermúdez, va assenyalar que l’empresa de seguretat de Villarejo va ser contractada entre el 2010 i el 2013 per l’àrea sota la seva competència de Riscos i Recuperacions Immobiliàries del BBVA per localitzar morosos. Va insistir que no sabia que fos de Villarejo.

L’exdirector de comptabilitat Ricardo Gómez Barredo, Ignacio Pérez Caballero Martínez, director de la xarxa de banca comercial del banc i exresponsable de riscos a l’engròs, i Javier Malagón Navas, exdirector general de Finances, es van negar a declarar davant del jutge en relació amb el presumpte espionatge que el BBVA hauria encarregat de Villarejo.