El PNB demana a Sánchez i Iglesias cedir per arribar a acords

El portaveu basc, Aitor Esteban, explica que s'abstindran en la votació d'aquesta tarda

7c2b7983-4767-466a-b196-5dedcdd5b5f7-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

"Escolta, tu, ¿a què anem, a bolets o a Rolex?", ha dit el portaveu del PNBAitor Esteban, des de la tribuna del Congrés dels diputats, recordant el clàssic acudit en el qual dos amics van al camp a la recerca de bolets i un es troba un rellotge. Una situació que, segons la seva opinió, reflecteix l’actual relació entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Així, el seu missatge per al president del Govern en funcions i el secretari general de Podem ha sigut clar: "S’ha d’estar pel que s’ha d'estar i l’objectiu d’una negociació és arribar a acords".  Davant l’absència d’aquest pacte i amb retrets al PSOE per no haver-se "esforçat" prou, ha anunciat que s’abstindran en la votació d’aquest dimarts. Un gest que li ha agraït Sánchez.   

[Segueixi en directe totes les novetats sobre les negociacions i la sessió d’investidura]

"El que no pot pretendre’s al sortir a la muntanya és menysprear les clapes de bolets i embarcar-se en la vana recerca d’un Rolex", ha explicat el polític basc cridant el dirigent socialista i el líder podemista a cedir en la negociació i conformar-se amb "rovellons" a falta de rellotges cars. "S’ha perdut la perspectiva –ha dit Esteban–, hem oblidat la foto de Colón". 

En aquest sentit, Esteban ha continuat criticant l’enrocament del PSOE i d’Unides Podem en posicions que dificulten el diàleg: "No vull sonar dur però, si no es produeix un acord i es convoca una nova repetició electoral, potser és que els protagonistes han demostrat que no són dignes". A més, ha carregat contra la "desconcertant estratègia negociadora" de Sánchez buscant l’abstenció del PP Cs

"La nostra posició és favorable a la governabilitat", ha sentenciat abans de remarcar que estarà disposat a recolzar un Govern que impliqui una aliança amb els morats i que aglutini la força necessària per donar estabilitat al país durant els pròxims quatre anys: "La seva investidura no hauria de valer només perquè vostè sortís elegit, hauria de servir per articular una majoria".

Valentia i imaginació

Amb un discurs omplert de metàfores, Esteban ha demanat el candidat a la reelecció "diàlegvalentia imaginació per buscar solucions polítiques". En aquest sentit, ha remarcat la necessitat que Sánchez aconsegueixi un acord d’aliança amb els morats per posar en marxa un Executiu que fa mesos que està paralitzat. "D’un pas flexible al capdavant, sense pors, sense posar-se la bena abans de fer-se la ferida", ha demanat abans de reconèixer que la situació és difícil: "És el que té ser pioner, no hi ha mapa del terreny pel qual un s’aventura".

Notícies relacionades

Especial menció la que ha dirigit al líder de Ciutadans, Albert Rivera. Fent al·lusió al discurs del president taronja aquest dilluns en què va acusar el cap de l’Executiu de tenir una "banda" amb la qual governarà Espanya, Esteban ha fet broma que Rivera també forma part d’una banda però de mariachis, "sempre fent-se veure des de la tribuna i fent la guitza des de l’escó".